Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Будь-які вибори - це іспит для влади

Будь-які вибори - це іспит для влади

Будь-які вибори - це іспит для влади. Це випробування того, наскільки влада зможе створити умови, при яких всі учасники цього процесу зможуть вільно як брати участь у цих виборах, так і робити свій вибір. Про це сьогодні в ході зустрічі з представниками Посольства США в Україні та Посольства Японії в Україні, які будуть спостерігати за процесом виборів народних депутатів України, заявив заступник голови - керівник апарату ХОДА Василь Хома.

«Однією з проблем на всіх виборах були списки виборців. Вперше ми зіткнулися з цією проблемою в 2006 році, коли тільки з'явилися електронні списки виборців. У цих списках було багато невідповідностей і помилок. Вони перешкоджали людям виконувати свій громадянський обов'язок і брати участь у виборах. З тією ж проблемою ми зіткнулися на президентських виборах. Тому, ми поставили перед собою завдання зробити так, щоб списки були максимально прозорими, щоб громадянам було максимально зручно перевірити себе в списках і щоб не було допущено помилок в їх іменах. Крім цього, у нас йде процес встановлення відеоспостереження. На 1593 виборчих дільницях будуть встановлені програмно-апаратні комплекси. Ці комплекси з початку попереднього засідання дільничних комісій і до закінчення голосування будуть передавати інформацію в режимі реального часу. Після закінчення голосування камери будуть фіксувати відкриття урн і процес підрахунку голосів в режимі запису. Це дозволить зафіксувати порушення, якщо такі будуть», - сказав Василь Хома.

Також він зазначив, що конституційне право громадянина - це таємність голосування. Тому камери будуть встановлені в тих місцях, де буде проведено засідання дільничної комісії, і в місцях, де будуть видаватися бюлетені для голосування. У кабінках для голосування їх не буде.

Теги