Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харків відвідали учасники ХII Катинського моторейду

Харків відвідали учасники ХII Катинського моторейду

Сьогодні до Харкова приїхало більше 60 учасників XII Міжнародного Катинського моторейду, які щорічно на початку вересня здійснюють паломництво «дорогою пам'яті» загиблих на Сході поляків. Зокрема, байкери зустрілися з молоддю на майдані Свободи, а ввечері візьмуть участь в урочистому покладанні квітів на Меморіалі жертв тоталітаризму в П'ятихатках. На площі Свободи учасників моторейду зустрів Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат. Він привітав гостей міста. Ті, в свою чергу, подякували за привітний прийом. «Я відчуваю себе на Україні як вдома. А, може бути, відчуваю себе тут навіть краще, ніж у Польщі, тому що на Україні є величезний інтерес до того, що ми робимо - відвідуємо могили загиблих поляків», - сказав голова Катинського мотопробігу Віктор Венгжин.

Довідка. Розкопки на 6 кварталі лісопарку міста Харкова почалися 25 липня 1991 року і велися з перервами до 1996 року. У ході ексгумації були виявлені останки 4302 польських військовослужбовців, безліч документів, велику кількість нагород, відзнак, індивідуальних жетонів, на підставі яких були встановлені прізвища 3820 військовослужбовців Війська Польського.

17 червня 2000 року на місці масових поховань був споруджений Меморіальний комплекс, де встановлені таблички з прізвищами кожного страченого польського офіцера.