Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Для протитуберкульозних установ Харківської області буде придбано ще дві ПЛР-лабораторії

Для протитуберкульозних установ Харківської області буде придбано ще дві ПЛР-лабораторії

В цьому році, завдяки угоді з благодійним фондом Рената Ахметова «Розвиток України», для Харківської області буде придбано 2 лабораторії полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР-лабораторії) на суму 1 млн. грн. Вони будуть встановлені у закладах туберкульозної служби. Про це під час прес-туру до Обласного протитуберкульозного диспансеру №1 повідомив заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Шурма.

«В 2010 році ми застали ситуацію, коли для того, щоб діагностувати у хворого туберкульоз, потрібно було 2 місяці. Тобто людина з підозрою госпіталізувалася у заклад, у неї брали аналізи, і вона знаходилася серед хворих протягом 60 днів. Тобто, навіть якщо в людини не підтверджувався туберкульоз, ризики перебування у такому приміщенні створювали всі умови, що вона могла бути інфікована. В той час було закуплено обладнання BACTEC, яке у 15 разів пришвидшило діагностування. Крім цього, в області працює 4 ПЛР-лабораторії плюс одна в обласній СЕС. Невдовзі ми будемо мати ще 2 лабораторії у туберкульозній службі. Таким чином, на сьогоднішній день ми абсолютно незалежні від лабораторій центрального рівня. Тобто матеріали сьогодні посилати в Київ не має жодних підстав», - зазначив Ігор Шурма.

Крім цього, додав заступник голови ХОДА, цього року в область буде поставлена стерилізуюча апаратура на загальну суму 1,3 млн. грн. Також, обласна державна адміністрація заключає угоду з міжнародним альянсом USAID, яка передбачає не тільки навчання медичного персоналу, а й забезпечення відповідним обладнанням.