Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В обласній філармонії відкрилася виставка, присвячена всесвітньо відомому дизайнерові костюмів, харків'янці Варварі Каринській (доповнено)

В обласній філармонії відкрилася виставка, присвячена всесвітньо відомому дизайнерові костюмів, харків'янці Варварі Каринській (доповнено)

Сьогодні в рамках ІV міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» в Харківській обласній філармонії була відкрита фотовиставка, присвячена всесвітньо відомому дизайнерові костюмів для балету й кіно, володарки вищої нагороди американської кіноакадемії «Оскар», уродженої харків'янці Варварі Каринської. В експозиції представлені фотографії акторів у костюмах Варвари Каринської. Виставку відкрили онук Варвари Каринської Ендрю Владі, який спеціально прилетів з Мехіко, засновник громадської організації «Фонд Варвари Каринської», її біограф Микола Шемет та директор - головний режисер обласної філармонії Юрій Янко.

«Нарешті ми дожили до цього чудового свята. Спасибі велике кінофестивалю «Харьковская сирень», завдяки якому ми зможемо голосно заговорити про нашу чудову землячку Варвару Каринську. На виставці представлені твори її рук. Ми повинні пишатися тим, що вона народилася саме в Харкові та прославила на весь світ наше місто і країну», - зазначив Юрій Янко.

Як розповів Микола Шемет, на виставці представлені костюми в основному для кіно, створені з 1927 до 1940-х рр.. Також на виставці представлені фотографії самої Варвари Каринської і костюмів її дочки, яка пішла по стопах матері і співпрацювала з французьким кінематографом. Більшість знімків - з архіву Ендрю Владі. Микола Шемет також повідомив, що костюми харків'янки використовувалися в американському фільмі-балеті для дітей «Лускунчик» 1993 р. За словами біографа, безліч костюмів Варвари Каринської зберігаються в школі американського балету «NewYorkCityBallet», де є ательє, які їх відновлюють, і костюми до сих пір задіяні в його балетах.

«Харків - дуже гостинне місто і я дуже радий перебувати тут. Дякую організаторам виставки за увагу до моєї бабусі. Я дуже гордий бути частиною кінофестивалю «Харьковская сирень». Дуже багато людей, що народилися в Харкові стали відомими на весь світ. Ось і нинішній фестиваль має відношення до двох володарів премії «Оскар»: моєї бабусі Варвари Каринської і Юджину Мамуту. Свого часу ці дві людини жили по сусідству в Массачусетсі (США). Це приголомшливо, що двоє володарів призу «Оскар», що народилися в Харкові, проживали на відстань 20 км один від одного за кордоном», - зазначив Ендрю Владі.

Довідка. Варвара Каринська - уроджена харків'янка, модельєр костюмів для балету й кіно. Завоювала премію «Оскар» за фільм «Жанна д'Арк» (1949) з Інгрід Бергман у головній ролі, і номінувалася на «Оскар» за костюми до голлівудського мюзиклу «Ганс Християн Андерсен» (1952), в якому зіграв Денні Кей. Вона шила костюми для Інгрід Бергман, Марлен Дітріх, Вів'єн Лі, Джуді Гарланд, Гаррі Купера.