Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До Євро-2012 планується вивезти з території Харківської області близько 2000 тонн меланжу

До Євро-2012 планується вивезти з території Харківської області близько 2000 тонн меланжу

Вивезення меланжу з території Харківської області та його подальша утилізація на промислових підприємствах Російської Федерації здійснюється в рамках спільного проекту Україна-ОБСЄ та фінансується донорами цієї організації. Про це повідомив сьогодні в ході прес-конференції перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб. Він зазначив, що виконавцям робіт з утилізації меланжу вже було перераховано близько 2,2 мільйонів євро. За рахунок цих коштів Командуванням військової частини А-2136 в Шевченківському районі, згідно з розпорядженням Департаменту утилізації МО України, було проведено завантаження й відправлення в РФ 14 цистерн з 770 тоннами меланжу. Утилізація меланжу буде проводитися на заводі ім. Свердлова міста Дзержинськ Нижегородської області РФ.

«Як тільки з боку ОБСЄ надійшло 2,2 млн. євро на вирішення цієї проблеми, почалося формування відповідного потягу, куди були завантажені цистерни із меланжем і вивезені на територію Російської Федерації. До теперішнього моменту вивезено близько 770 тонн меланжу. Зараз готується до відправки ще близько 800 тонн токсичної сполуки, які будуть вивезені найближчим часом. Ми будемо намагатися до початку «Євро-2012» вивезти з території Харківської області близько 2000 тонн меланжу», – заявив Валентин Дулуб.

За його словами, залишок окислювача для ракетного палива буде спрямований на утилізацію, як тільки від ОБСЄ надійдуть додаткові кошти. «Цього року весь меланж буде вивезений з території Харківської області», – підкреслив перший заступник губернатора.

Станом на 17 квітня 2012 року на складах військової частини А - 2136 в Шевченківському районі зберігається 4,33 тис. тонн меланжу.

Довідка.
Меланж - компонент рідкого ракетного палива, який більш ніж на 90% складається з азотної кислоти і на малу частину з сірчаної кислоти. Меланж небезпечний для людини. Якщо сірчана кислота при потраплянні на шкіру викликає поверхневі опіки, і шкіру можна відновити, то азотна кислота реагує з органікою і може спалити м'язову тканину до кісток.