Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Фармацевтичне і медичне право – теоретичне та прикладне застосування

Фармацевтичне і медичне право – теоретичне та прикладне застосування

Сьогодні в Харківському інститут підвищення кваліфікації спеціалістів фармації відбулася VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Досудове слідство, фармацевтичне і медичне право, як складові державної політики України у протидії наркозлочинності та поширенню наркоманії: від поліцейської хімії і судової фармації до фармацевтичного і медичного законодавства, соціальної, доказової медицини і фармації». У ньому взяли участь представники органів державної влади, духовенства, правоохоронних органів, наукові діячі, представники органів освіти, охорони здоров’я, громадських організацій. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

За його словами, на тлі суттєвих змін в медичному і фармацевтичному законодавстві, структурної перебудови галузі, зміни повноважень та підвищення відповідальності практично кожного управлінця, медика і провізора, особливого значення набувають питання правового супроводження та створення належних правових умов для недопущення правопорушень у діяльності медичних і аптечних закладів, а особливо у сфері обігу ліків, віднесених до наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів, сильнодіючих лікарських засобів, які відпускаються за рецептом або без рецепта лікаря.

«Завдяки цьому зародилась нова гілка науки, яка має і теоретичне, і прикладне застосування - фармацевтичне і медичне право, складовою якої є судова фармація, що досліджує причини та умови, які спричиняють правопорушення з боку лікаря або провізора та водночас надає можливості виробити механізм захисту прав і свобод, життя і здоров’я лікаря, провізора та пацієнта. Фармацевтичне, медичне право та судова фармація набувають все більшого значення для практикуючих лікарів та провізорів, а також для прикладної науки», - підкреслив Ігор Шурма.