Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області планується запровадити комп’ютеризовану систему реєстрів пацієнтів

В області планується запровадити комп’ютеризовану систему реєстрів пацієнтів

Як повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, цього року в області розпочинається запровадження комп’ютеризованої бази даних про пацієнтів. «Найбільшою проблемою, з якою ми зіткнулися, була недосконалість реєстрів хворих. Щоб зрозуміти ціну вирішення тієї чи іншої проблеми, потрібно знати, скільки людей потребує допомоги. В перші місяці роботи в ОДА ми побачили, що списки одні, а реальні люди, які потребують допомоги, зовсім інші. Для того, щоб уникнути махінацій, відвести від медицини підозри у корупції при розподіленні місць, ми запроваджуємо комп’ютерну систему. 300 тис.грн., виділених з обласного бюджету, дозволили закупити майже 50 комп’ютерів. У кожній лікарні буде встановлений комп’ютер. Реєстри хворих будуть заповнюватися у ЦРЛ, а потім вони передаватимуться в аналітичний центр Обласної клінічної лікарні. Сформовані реєстри вже буде неможливо змінити. По мірі забезпечення розхідними матеріалами та проведення операцій ми будемо знімати людей з контролю», - зазначив заступник голови ХОДА.

За його словами, друга функція цієї комп’ютерної бази – боротьба зі зловживаннями, які сьогодні є в сфері встановлення груп інвалідності.

«Ми вирішили заносити повну інформацію про кожного хворого, який проходить через лікарську комісію, в комп’ютерну базу даних. Кожна людина, якій присвоюється група інвалідності, потребує індивідуальної програми реабілітації. Той, хто насправді є інвалідом, отримує відповідні рекомендації. Йому потрібні або технічні засоби реабілітації, або оздоровлення. А тому, хто отримує групу інвалідності тільки заради отримання певних пільг, це все не потрібно. Виходить так, що кількість людей, яким медико-соціальні експертні комісії встановили інвалідність, одна, а кількість людей, які потребують технічних засобів реабілітації набагато менша. Наявність комп’ютерної бази дозволить чітко контролювати це співвідношення та не допускати зловживань», - підкреслив Ігор Шурма.