Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятної дошки Альфреду Федецькому з нагоди Дня українського кінематографу

Відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятної дошки Альфреду Федецькому з нагоди Дня українського кінематографу

Сьогодні біля будівлі Харківської обласної філармонії відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятної дошки видатному фотографу, одному з перших кінематографістів Російської імперії Альфреду Федецькому з нагоди Дня українського кінематографу. У церемонії взяли участь: начальник Управління у справах преси та інформації Харківської облдержадміністрації - співголова оргкомітету Міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» Вікторія Маренич, кінокритик-член журі кінофестивалю «Харьковская сирень» Володимир Миславський, директор і головний диригент Харківської обласної філармонії Юрій Янко,а також представники засобів масової інформації.

«Сьогодні Харків живе в напруженому графіку кінематографічної столиці України. Перебуваючи поруч з пам'ятною дошкою Альфреду Костянтиновичу Федецькому, я розумію, що з ним кінофестиваль «Харьковская сирень» набув особливого значення. Сьогодні ми перегорнули ще одну сторінку українського кінематографу, і я сподіваюся, що таких сторінок у нього буде ще дуже багато», –   зазначила у ході церемонії Вікторія Маренич.

Довідка:
Професійне свято працівників кінематографії - День українського кіно - встановлений Указом Президента від 12.01.1996 № 52/96 і відзначається щорічно в другу суботу вересня.

Перша українська кінозйомка відбулася у вересні 1896 року в Харкові, де фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів. А вже в грудні Федецький влаштував перший український кіносеанс у будівлі нинішньої обласної філармонії.