Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харкові обговорюють питання запровадження ринку земель в Україні

В Харкові обговорюють питання запровадження ринку земель в Україні

В актовій залі Харківського національного технічного університету сільського господарства триває семінар за участю Голови Державного агентства земельних ресурсів України Сергія Тимченко із роз’яснювальної роботи стосовно запровадження ринку земель. Під час роботи семінару обговорюються питання запровадження земельної реформи як вирішального фактору сталого розвитку українського села. «По-справжньому вільний ринок буде тільки для власника землі. Ми нарешті реалізуємо конституційне право громадян вільно розпоряджатися своїм майном. А можливості покупця будуть чітко регламентовані державою», - підкреслив перед початком семінару на брифінгу для представників ЗМІ Голова Державного агентства земельних ресурсів України Сергій Тимченко.

На сьогоднішній день триває робота із зміни нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, очикується, що вона збільшиться з 11,3 тис. гривень до 19,9 тис. гривень за гектар, тобто більш ніж у 1,7 рази.

Завдяки цьому напередодні зняття заборони на продаж сільськогосподарських земель буде істотно посилено соціальний захист селян - власників земельних ділянок та земельних часток (паїв) – збільшення нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення дасть змогу громадянам - власникам земельних часток (паїв) отримати до 700 гривень орендної плати за 1 гектар (замість 300 - 350 гривень), що в свою чергу також сприятиме збільшенню надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Крім того, до кінця 2011 року планується завершити проведення нормативної грошової оцінки земель усіх населених пунктів України (3590).

На сьогоднішній день, в основному, створено інфраструктуру для запровадження повноцінного ринку земель. 110 юридичних осіб отримали дозвіл (ліцензію) на проведення земельних торгів, 179 юридичних та фізичних осіб - на виконання землеоціночних робіт, 2146 фізичних осіб отримали кваліфікаційне свідоцтво оцінювача з експертної грошової оцінки земельних ділянок, 460 фізичних осіб - кваліфікаційне свідоцтво ліцитатора (аукціоніста) з проведення земельних торгів.