Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Дикі качки та лебеді в Харкові гніздяться не тільки в зоопарку і на природних водоймах

Дикі качки та лебеді  в Харкові гніздяться не тільки в зоопарку і на природних водоймах

Облюбували вони й водні простори на території гольф-клубу Superior Golf Club. Як розповів директор гольф-клубу  Євген Бабич, дикі качки оселилися на штучних ставках відразу ж, як тільки ці водойми були створені. З часом керівництво гольф-клубу схвалило рішення придбати ще і лебедів, у яких зараз вже народилося потомство.

За словами провідного методиста Харківського зоопарку Євгена Кіося, качки живуть переважно в екологічно чистих районах. Птахи прекрасно уживаються один з одним, хоча поведінка цих пернатих відрізняється: якщо качки часто виходять до гравців у гольф «продемонструвати» своє потомство, то лебеді уникають людей.

Порахувати кількість птахів на цих водоймах практично неможливо - середовище проживання настільки комфортне для них, що пернаті не покидають територію гольф-клубу навіть взимку. Завсідники клубу стверджують, що постійно тут живуть близько 50 особин. Птахи особливо подобаються самим юним відвідувачам гольф-клубу - учням харківських шкіл, які навчаються грі в гольф за програмою «Гольф - в школи!».

З гольф-клубом тісно співпрацює екологічна група "Печеніги". За словами її голови Сергія Шапоренко, зараз ведеться робота зі створення на території полів для гольфу ландшафтного парку з українським колоритом. Так, на неігрових зонах вже висаджено ковилу, терен, шипшину, дику яблуню, степові рослини. «У перспективі ми сподіваємося відтворити тут справжній український степ», - говорить Сергій Шапоренко.

За словами Євгена Бабича, в планах у гольф-клуба - розширити колекцію птахів. Скоро на полях в П'ятихатках з'явиться лелека або чапля. Відтворення українського степу і свій невеликий орнітаріум - хороша можливість для юних мешканців мегаполісу, які приходять вчитися грі в гольф, заодно дізнатися трохи більше про природу рідного краю.