Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Депутати облради ухвалили звернення до Верховної Ради, Президента та Кабінету Міністрів України щодо вирішення соціальних проблем громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Депутати облради ухвалили звернення до Верховної Ради, Президента та Кабінету Міністрів України щодо вирішення соціальних проблем громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Сьогодні депутати Харківської обласної ради ухвалили до Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України стосовно вирішення соціальних проблем громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Як повідомив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, у проекті доручень Президента України за підсумками робочого візиту в Харківську область є пункт про організацію зустрічі робочої групи харківських громадських організацій з віце-прем'єр-міністром України Сергієм Тігіпком і першим заступником голови Адміністрації президента України Іриною Акімовою. «У нас є професійно підготовлені люди, здатні обговорити всі зміни, які необхідно внести в національне законодавство, щоб і бюджет Україні міг виконувати складну соціальну функцію, і не постраждали люди, які ліквідували цю страшну катастрофу, а також проживають на забрудненій території», - зазначив Михайло Добкін.

Текст звернення

«2011 рік - рік 25-ї річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Внаслідок катастрофи постраждати більше трьох мільйонів наших співвітчизників, в тому числі близько 30 тисяч харків'ян. Серед постраждалих:
- 6 тис. інвалідів;
- більше 5 тис. дітей;
- пішли з життя майже 6 тис. учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Чорнобильці Харківської області мужні люди, які займають активну життєву позицію, більшість із них беруть участь у розбудові держави. Саме на Харківщині засновано громадський чорнобильський рух, активісти брали участь у розробці та внесенні законодавчих ініціатив та підготовці проектів загальнодержавних рішень.

Чорнобильськими організаціями та громадською спільнотою області з розумінням сприйнято Указ Президента України № 937/2010 «Про заходи, пов'язані з 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи», і вони вдячні особисто Президенту України Віктору Федоровичу Януковичу за бажання сприяти розв'язаню їх проблем.

Соціально-економічне становище держави складне, і, на жаль, не має можливості забезпечити в повному обсязі виконання Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». У 2011 році, як і в попередні роки, Законом України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» не забезпечено належне фінансування чорнобильських програм.

На фоні цього Кабінетом Міністрів України підготовлено й направлено до Верховної Ради України законопроект № 7562 «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду», який не вирішує проблемних питань захисту чорнобильців, не покращує, а погіршує їх соціальне забезпечення.

У зв'язку з цим чорнобильці Харківської області виступають категорично проти прийняття цього законопроекту в даній редакції.

Разом із цим, ураховуючи значний досвід щодо розв'язання проблем соціального захисту, активісти чорнобильського руху пропонують своє бачення щодо вирішення проблемних питань, наполягають на проведенні зустрічей, консультацій і діалогів із представниками центральних органів виконавчої влади, а саме: Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, до яких направляють численні звернення.
Харківська обласна рада підтримує вимоги громадських чорнобильських організацій області щодо відхилення вищезазначеної редакції законопроекту № 7562.

Харківська обласна рада також вважає за доцільне організацію найближчим часом зустрічі представників робочої групи, до якої ввійшли делегати від громадських чорнобильських організацій Харківської області, з представниками Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України та профільних комітетів Верховної Ради України.

Вважаємо, що внесення змін до законів, що регламентують надання соціальних гарантій чорнобильцям, можливо тільки після всебічного їх обговорення з чорнобильськими громадськими організаціями, як того вимагає Президент України»