Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Шурма відкрив ПЛР-лабораторію в обласній клінічній інфекційній лікарні

Ігор Шурма відкрив ПЛР-лабораторію в обласній клінічній інфекційній лікарні

Сьогодні заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма взяв участь в урочистій церемонії відкриття лабораторії полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР) в Обласній клінічній інфекційній лікарні. Придбання ПЛР-лабораторії стало можливим за сприяння обласної державної адміністрації. Для цього у 2010 році з обласного бюджету було виділено 300 тис.грн. на проведення ремонтних робіт у виділеному для лабораторії окремому приміщенні; 996 тис. грн. виділено на придбання комплекту ПЛР-лабораторії; 100 тис.грн. - на закупівлю відповідних діагностичних тест-систем.

Можливості цього обладнання вперше в історії Обласної клінічної інфекційної лікарні дають змогу впродовж доби виявити та встановити в крові, у спинномозковій рідині та в інших середовищах організму людини конкретного збудника будь-якої вірусної інфекції, а також встановити діагноз токсоплазмозу, туберкульозу, менінгіту, гепатиту та ін., а в мазках із носоглотки – діагностувати грип будь-яких відомих у світі типів, гострі респіраторні вірусні інфекції, ентеровіруси, мікоплазму, уреоплазму та багато інших шкідливих та небезпечних мікроорганізмів. Потужності обладнання дозволяють обстежити впродовж доби біля 30 хворих.

Як зазначив Ігор Шурма, введення у дію ПЛР-лабораторії в Обласній клінічній інфекційній лікарні спільно із лабораторією такого ж типу в Обласній дитячій клінічній інфекційній лікарні, яка розташована на тій же території і почала працювати навесні у 2010 році, повністю вирішує питання своєчасного діагностування хворих із вірусною патологією у Харківській області, особливо в періоди сезонного загострення цих хвороб, а також дає можливість попередити важкі наслідки і людські втрати від цих інфекцій в подальшому.

Довідка. Основними завданнями Обласної клінічної інфекційної лікарні є забезпечення якісної та ефективної допомоги хворим на інфекційні захворювання різного походження; впровадження нових технологій діагностики та лікування інфекційних хвороб; надання консультативної та організаційно-методичної допомоги медичним закладам області первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги. Обласна клінічна інфекційна лікарня розрахована на 240 ліжок, на яких щорічно отримують медичну допомогу 6,5-7 тис. хворих. Фахівцями лікарні щорічно проводяться консультації близько 10 тис. хворих.