Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Низький рівень пенсій пояснюється невисоким рівнем оплати праці

Низький рівень пенсій пояснюється невисоким рівнем оплати праці

Сьогодні під час прес-конференції за результатами кущової наради з питань пенсійної реформи заступник Міністра праці та соціальної політики Андрій Черкасов заявив, що наслідком невисокого рівня оплати праці та відрахувань до Пенсійного фонду є низький рівень пенсій.  

«У нас сьогодні невисокий рівень пенсій, тому що невисокий рівень оплати праці, і, відповідно, невисокі відрахування. За різними оцінками, на сьогоднішній день сфера нелегальної зайнятості коливається від 1,5 до 2,5 млн. осіб. Ми говоримо сьогодні не тільки про доплати в конвертах, виплати менше мінімальних, ми говоримо про те, що в ряді сфер - це сфера громадського харчування, будівництво, сфера послуг, транспорт - певна частина працівників взагалі не має ніяких юридичних відносин з роботодавцем, відповідно, не робить ніяких пенсійних внесків»,- зазначив заступник міністра.

Голова правління Пенсійного фонду України Борис Зайчук висловив побоювання тим фактом, що частина роботодавців в даний час платить заробітну плату нижче встановленого мінімуму. «Якщо раніше заробітна плата у підприємств приватної форми власності була більше, ніж у бюджетних організацій, то сьогодні навпаки: ми маємо десь 2483 грн. в бюджетній сфері і 1730 грн. на державній формі власності. Сьогодні роботодавця не дуже цікавить дотримання законодавства про оплату праці, укладення договорів з профспілковими організаціями - вже забули, що це таке», - сказав Зайчук.