Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юрій Сапронов спростував критику Стратегії розвитку Харківщини до 2020 року

Юрій Сапронов спростував критику Стратегії розвитку Харківщини до 2020 року

У ході прес-конференції 27 грудня заступник голови ХОДА Юрій Сапронов відповів на критику Стратегії сталого розвитку Харківської області до 2020 року. Зокрема, депутати облради від ВО «Батьківщина» під час сесії висловили критичні зауваження, що відповідно до Стратегії основний показник - валовий регіональний продукт - у фактичних цінах до 2020 року збільшиться лише в 1,8 рази. Вони стверджують, що це майже в чотири рази менше, ніж зростання ВРП за аналогічний період з 2000 по 2008 рік, що суперечить завданням президента України про входження України через 10 років до першої двадцятки розвинених країн світу.

«Незнання «економістами від «Батьківщини» основ моделювання та їх поверхневе ознайомлення з основами сталого розвитку Харківської області не дозволило їм розібратися в тому, що у Стратегії прогнозований ВРП до 2020 року представлений у порівнянних цінах 2008 року, а не у фактичних. Порівнянні ціни не враховують інфляцію і курсову різницю. У таблиці 10.2 розглядаються виключно порівнянні ціни, а не фактичні. У зв'язку з цим, некоректним і економічно безграмотним є зіставлення темпів зростання ВРП до 2020 року і за 2000-2008 роки. Економіки провідних країн Європи ростуть на 2,5-4% на рік, Індія і Китай у докризові роки показували зростання ВВП 8,5-12%. Ми закладаємо 8% в рік ВРП Харківщини!

У Стратегії представлений сценарій розвитку Харківської області, який прогнозує тільки пріоритетний розвиток аграрно-переробного та машинобудівного комплексів, тому не враховується мультиплікативний ефект впливу зростання цих двох напрямків на інші сектори економіки. При перерахунку за міжгалузевим балансом економіки регіону зростання ВРП Харківщини в порівнянних цінах до 2020 року мав би великі темпи, ніж за період 2000-2008 року», - прокоментував віце-губернатор.

Юрій Сапронов також спростував твердження, що у Стратегії присутні показники, які не тільки суперечать один одному в різних її розділах, але і є статистично помилковими.

«Зокрема, пан Райнн вказав, що в різних таблицях Стратегії ВРП на одну особу у 2009 році зазначений у сумі 21 294 грн. і 20 837 грн. Відповідаю, що в першій таблиці ВРП на одного жителя наведено згідно офіційної статистичної звітності - 21 294 грн. У другій таблиці представлена імітаційна модель, де показник ВРП скоректований до 20 837 грн. для усунення впливу фактора зниження чисельності населення. Як інженер-механік пан Райнін міг би уважніше вивчити документ, який зібрався критикувати і, можливо, вніс би до нього свої пропозиції. Але йому, як і іншим депутатам «Батьківщини», цікавіше вийти на сесії обласної ради і в прямому ефірі «пограти цифрами» і спробувати ввести людей в оману», - резюмував заступник голови облдержадміністраціі.