Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Обласному центрі профілактики і боротьби з ВІЛ/СНІДом відкрита лабораторія полімеразно-ланцюгової реакції

В Обласному центрі профілактики і боротьби з ВІЛ/СНІДом відкрита лабораторія полімеразно-ланцюгової реакції

Сьогодні в Обласному центрі профілактики і боротьби з ВІЛ/СНІДом відбулася церемонія відкриття лабораторії полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР). Участь у заході взяв заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма та начальник Головного управління охорони здоров’я Олександр Галацан. «Найбільшою проблемою на сьогодні є питання діагностики. Без ПЛР-лабораторії вчасно діагностувати і призначати лікування дуже складно. Відкриття цієї лабораторії - це свідчення системної роботи обласної влади із забезпечення спеціалізованих медичних закладів високотехнологічним медичним обладнанням, яке дозволяє впроваджувати принципи доказової медицини, а також оперативно та своєчасно призначати адекватне лікування або проводити його корегування. Якщо раніше всі сиворотки, які потрібно було досліджувати, необхідно було везти в Київ і чекати місяць-півтора на результати, то тепер їх можна отримати через 6-7 годин», - зазначив Ігор Шурма.

За його словами, Головним управлінням охорони здоров’я неодноразово порушувалося перед Міністерством охорони здоров’я України питання щодо виділення для потреб області сучасного діагностичного обладнання для проведення досліджень із використанням полімеразно-ланцюгових реакцій. Наприкінці 2009 року таке обладнання надійшло до Центру. Його вартість становить 1,4 млн. грн. Однак, кошти на проведення ремонтних робіт приміщень, де передбачалося встановити ПЛР-лабораторію, в державному бюджеті виділити неможливо.

«У зв’язку з цим Облдержадміністрацією в липні поточного року ухвалене рішення про виділення коштів на ремонтні роботи вартістю майже 300 тис. грн., а також 100 тис.грн. на придбання ламінарної шафи, без якої робота ПЛР-лабораторії була б неможливою. Встановлення цієї найсучаснішої медичної апаратури дозволить проводити близько 2500 обстежень на ВІЛ-інфекцію на рік, а також достовірно діагностувати гепатити В і С», - зазначив Ігор Шурма.