Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрилося відділення паліативної опіки «ХОСПІС»

У Харкові відкрилося відділення паліативної опіки «ХОСПІС»

Сьогодні в Харкові відбулася церемонія відкриття медико-соціального об'єкта - відділення паліативної опіки «ХОСПІС». Участь у церемонії взяли голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, в.о. Харківського міського голови Геннадій Кернес, заступник голови ХОДА Ігор Шурма. Фінансування цього проекту протягом 2007-2010 років здійснювалося за рахунок міського бюджету в сумі 19,1 млн.грн. (2007 р. - 3,7 млн.грн., 2008 р. - 8,8 млн.грн., 2009 р. - 3,4 млн.грн. 2010р - 3,2 млн.грн.).

Придбання медичного обладнання, меблів, м'якого і твердого інвентарю для введення в експлуатацію першої черги відділення паліативної опіки «ХОСПІС» на суму більше 1 млн. грн. здійснювалося за рахунок коштів міського бюджету передбачених для галузі охорони здоров'я. Крім того, для оснащення хоспісу отримані ліжка, тумбочки і деякий м'який інвентар у вигляді гуманітарної допомоги на суму понад 234 тис. грн.

Потенційними пацієнтами хоспісу в м. Харкові можуть бути важкі онкологічні хворі (23567 пацієнтів), неврологічні хворі з невиліковною патологією (12000 пацієнтів), хворі з важкою судинною патологією (1248 пацієнтів), одинокі люди похилого віку з різною тяжкою хронічною патологією (11206 пацієнтів) .

Довідка

У рамках існуючого законодавства України та міжнародних зобов'язань паліативна опіка - це комплексна система медико-соціальних послуг, спрямованих на опіку людей у заключній стадії життя з метою забезпечення гідного її завершення. В останньому періоді життя багато хто страждає від тяжких хронічних захворювань. Більшість з них потребують кваліфікованої паліативної допомоги в умовах хоспісу. Паліативна допомога завдяки ранньому виявленню та лікуванню больового синдрому та інших ускладнень, може призводити до значного поліпшення якості життя хворих та їх близьких, які ними опікуються. Впровадження паліативної допомоги гарантовано забезпечить харків'ян медико-соціальною та психологічною допомогою, етичною та духовною підтримкою, спрямованих на полегшення страждань пацієнтів на останніх стадіях життя, спеціалізоване лікування яких вже вичерпало свої можливості.