Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За 15 років КП «ХКОВ» знизило в тарифі на 30% питому частку споживаної електроенергії

За 15 років КП «ХКОВ» знизило в тарифі на 30% питому частку споживаної електроенергії

Про це в ході виїзного засідання колегії Міністерства з питань ЖКГ України розповів Генеральний директор КП «Харківкомуночиствод» Іван Корінько. Це стало можливо завдяки застосуванню на підприємстві енергозберігаючих технологій. Так, у 2004 році на підприємстві був реалізований інвестиційний проект «Технічне переоснащення каналізаційної насосної станції № 2а «Червонобаварська» з монтажем енергозберігаючого насосного устаткування». На каналізаційній насосній станції змонтоване сучасне енергозберігаюче насосне обладнання фірми «STT FLYGT» (Швеція). Річний економічний ефект 886,8 тис. грн., економія електроенергії – 2112 тис. кВт на рік.    

Насосна станція обладнана елементами АСУ ТП, що забезпечують роботу насосних агрегатів в оптимальному технологічному режимі, що в свою чергу дозволило на 15% знизити питомі витрати електроенергії на перекачування 1 м3 стоків. Впровадження, вперше в Україні, в системі водопровідно-каналізаційного господарства «теплового» насоса для цілей опалення та охолодження виробничих приміщень, дозволило відмовитися від тепломереж і отримати економічний ефект 11 тис. грн. за один опалювальний сезон.

«Це одне з кращих підприємств у комунальному господарстві нашої країни, - зазначив Міністр з питань ЖКГ Юрій Хіврич. - Таких у нас одиниці».