Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Основа податкового кодексу, який зараз опрацьовується, - це скорочення малоефективних податків. Юрій Сапронов

Основа податкового кодексу, який зараз опрацьовується, - це скорочення малоефективних податків. Юрій Сапронов

Прийняття проекту податкового кодексу, який зараз перебуває на доопрацюванні, значно спростить роботу підприємцям, - упевнений заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юрій Сапронов.

«Основа податкового кодексу, який зараз опрацьовується, - це значне скорочення малоефективних податків і зборів та введення якихось додаткових податків, наприклад, податку на нерухомість. Також це зближення податкового та бухгалтерського обліку, удосконалення спрощеної системи оподаткування, зменшення адміністрування податків, що необхідно в першу чергу. Тому що сьогодні в рейтингу Світового банку за складністю Україна оподаткування з 186 країн займає 181 місце», - сказав Юрій Сапронов.

Також одне з нововведень очікуваного податкового кодексу - це повернення ПДВ не грошима, а цінними паперами.

Що стосується нових податків, які планується ввести, то один з них - це податок на нерухомість. Як відзначає заступник голови ХОДА, цей збір орієнтований на багатих людей, і прості українці його практично не відчують. У цілому ж новий податковий кодекс значно спростить оподаткування.

«Кількість загальнонаціональних податків буде зменшено з 29 до 17. Також 10 місцевих податків і зборів будуть скасовані. Крім цього, буде зменшений податок на прибуток - в цьому році до 25%, до 20% в 2011 році, а до 2014 року він знизиться до 17%. Буде спрощена система звітності. Ще одне нововведення - якщо компанія збирається займатися модернізацією виробництва, у неї буде нульова ставка ПДВ і нульовий митний збір. Це також важливо», - підкреслив Юрій Сапронов.