Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Держава буде компенсувати сільгоспвиробникам процентну ставку за кредитами

Сьогодні на державному рівні опрацьовується остаточний варіант пропозицій компенсації відсоткової ставки сільгосппідприємствам за взяті кредити. Про це сьогодні під час наради в ХОДА повідомив голова облдержадміністрації Михайло Добкін:

"Є інформація, що відсоток, який виплачуватимуть господарства, не буде перевищувати 5%. Решту візьме на себе держава. Це будуть реальні вливання в аграрний сектор нашої держави. Вже надійшли 390 тисяч гривень компенсації. А всього на ці цілі в бюджеті країни буде заплановано 1 млрд 200 млн гривень.

Але бездумних перерахувань сільському господарству не буде, докорінно змінюється ставлення держави до цього сектора. Ефективність роботи сільгоспвиробника буде оцінюватися за трьома критеріями:
1. Інвестиції, залучені у виробництво.
2. Якість продукції, що випускається.
3. Ринки збуту.
І буде реальна допомога - компенсація процентної ставки. З одного боку фінансовий тягар держава частково бере на себе, а з іншого боку кредит залишається на підприємстві і ніхто не буде діяти навмання. Адже кредит треба буде віддавати, от підприємства і будуть боротися і за якість та за ринки збуту".

Як раніше відзначав заступник ХОДА Віталій Алексейчук, на державному рівні повинен бути зафіксований і розмір самої процентної ставки, наприклад, 25%. Щоб банки, чекаючи компенсацію з боку держави, не почали її змінювати в бік збільшення."Сільське господарство - це сезонне виробництво, тому йому без кредитування не вижити. Весь світ живе за рахунок кредитів ", - зазначив Віталій Алексейчук.