Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні продовжує працювати програма «Доступні ліки»

В Україні продовжує працювати програма «Доступні ліки»

Про це заявили у Міністерстві охорони здоров’я України.

«Доступні ліки» в умовах воєнного стану: як отримати рецепт та знайти аптеку

Пацієнтам із хронічними захворюваннями важливо не припиняти приймати ліки, які призначив медик. Це допоможе контролювати стан здоров’я і не допускати погіршення. Для цих пацієнтів продовжує працювати програма «Доступні ліки».  

Як отримати рецепт

В умовах воєнного стану українці можуть отримувати «Доступні ліки» як за електронним, так і за паперовим рецептом.

Завдяки цьому навіть під час перебоїв з електроенергією чи інтернетом лікар зможе виписати рецепт, а аптека - його погасити. Національна служба здоров’я відшкодовує аптекам вартість ліків як за електронним, так і за паперовим рецептом.

Щоб отримати препарати за програмою «Доступні ліки» потрібно звернутися до відповідного лікаря, в залежності від напряму:

- бронхіальна астма, діабет ІІ типу, серцево-судинні захворювання - рецепт виписує сімейний лікар;

- розлади психіки та поведінки - рецепт виписує лише психіатр;

епілепсія - психіатр або невролог;

 - нецукровий діабет - ендокринолог, якщо потрібен повторний рецепт, то його може виписати сімейний лікар.

В умовах воєнного стану, декларація з лікарем первинки необов’язкова. Якщо пацієнт переїхав  в інший населений пункт, або не може зв’язатися з лікарем, з яким укладена декларація, - це не проблема. За рецептом можна звернутися до будь-якого іншого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, якщо ліки потрібні дитині. Лікар може виписувати рецепт на «Доступні ліки» на місяць.

Також нагадуємо, що лікар, з яким у пацієнта підписана декларація, може виписати рецепт по телефону. Номер рецепту та код-підтвердження надійде пацієнту на телефон.

Як знайти аптеку

Зважаючи на ситуацію в країні, не всі аптеки мають можливість відпускати «Доступні ліки». Шукати аптеку з «Доступними ліками» радимо за допомогою «Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів». На другій сторінці дашборду у фільтрах ліворуч у графі «Є відпущені» поставте галочку навпроти слова «Так». Це дозволить відфільтрувати аптеки, які відпускають «Доступні ліки». Звертайте увагу на дату останнього відпуску рецепту. Вона є в останній колонці таблиці, яка розміщена внизу під картою. Обирайте аптеки, які відпускали «Доступні ліки» впродовж останніх семи днів. 

Так, за даними дашборду, за останні сім днів в областях, які входять до Північного  міжрегіонального департаменту НСЗУ відпускали «Доступні ліки»:

- Полтавська область - 281 аптека і аптечний пункт.

- Сумська область - 32 аптек і аптечних пунктів.

- Харківська область - 32 аптек і аптечних пунктів.

- Чернігівська область - 10 аптек і аптечних пунктів.

Знайти аптеку з «Доступними ліками» допоможуть і працівники контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Перед тим як йти в аптеку радимо зателефонувати і уточнити, чи є у наявності потрібний вам препарат. Можна також попросити працівників аптеки зарезервувати його для вас. Телефони аптек також є на дашборді у таблиці. 

Нагадуємо, що за програмою «Доступні ліки» пацієнти з хронічними захворюваннями можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою. Йдеться про такі захворювання як серцево-судинні, бронхіальна астма, діабет 2 типу (рецепт на них виписує сімейний лікар). А також - ліки від розладів психіки та поведінки, епілепсії та нецукрового діабету (рецепти виписують профільні спеціалісти - психіатри, неврологи, ендокринологи). 

Слайди