Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відбувся форум «Податкові орієнтири розвитку економіки»

У Харкові відбувся форум «Податкові орієнтири розвитку економіки»

Захід щодо оподаткування та податкового адміністрування пройшов 23 грудня.

У форумі взяли участь керівник ХОДА Олександр Скакун, голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев та Харківський міський голова Ігор Терехов. 

Як наголосив Олександр Скакун, влада повинна дуже щільно та постійно взаємодіяти з малим і середнім бізнесом. 

«Хотілося б привести приклади щодо спиртової галузі за це рік. Завдяки програмі з приватизації реалізували 2 великих спиртових заводи і отримали в бюджет понад 100 млн грн. Зараз ці заводи вже модернізуються, й один із них у грудні почав оплачувати саме акцизні податки, про які ми сьогодні говоримо», – розповів Олександр Скакун. 

За його інформацією, на наступний рік теж мають реалізувати 2 заводи з цієї галузі. Також закінчують проєкт щодо заводу з переробки нафтових продуктів. 

«Це теж дуже великий проєкт, який дозволить нам за наступний рік побороти тіньовий обіг нафтопродуктів у регіоні. Також це ті кейси, які будуть генерувати великі податки, зокрема, акцизної групи. Окрім цього, сьогодні ми підіймали питання щодо роботи концерну «Українські енергомашини», Харківського авіаційного заводу», – прокоментував керівник ХОДА. 

Також під час форуму розглянули питання бізнесу та реєстратора розрахункових операцій, податків акцизної групи тощо. Зокрема, Тетяна Єгорова-Луценко під час форуму зазначила, що ухвалений обласний бюджет на 75% наповнюється саме за рахунок оподаткування, тож важливо, щоб система оподаткування була зрозумілою, прозорою і прогнозованою. 

«Ми повинні розуміти, яка кількість податків може надійти від бюджету. Відповідно до цього планувати свої видатки й формувати бюджетний рік. Мене особисто сьогодні цікавило обговорення законопроєкту 5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Адже необхідно виводити все в «білу» роботу та сплачувати податки в законному руслі», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко. 

Нагадаємо, законопроєкт 5600 Верховна Рада України ухвалила 30 листопада цього року. Законом внесено зміни до Податкового кодексу України в частині, що стосується, зокрема, загальних питань адміністрування податків, податків на прибуток підприємств, доходів фізичних осіб, доданої вартості, акцизного та екологічного податків, рентної плати, плати за землю, умов перебування на спрощеній системі оподаткування. 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зауважив, що саме таке живе спілкування, як на сьогоднішньому форумі, сприятиме більшому розумінню людей про нещодавні зміни в системі оподаткування. 

«Ми вважаємо, що в основі політики в сфері фінансів, а це не лише податкова політика, а й бюджет, банківське законодавство, фінансовий моніторинг, лежить декілька тих китів, які реалізують один великий принцип – принцип справедливості і рівності, який довгі роки був порушений. Але зараз ми будемо це змінювати», – додав Данило Гетманцев.