Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У тому, що винуватці ДТП отримають покарання, немає сумнівів – Олександр Скакун

У тому, що винуватці ДТП отримають покарання, немає сумнівів – Олександр Скакун

23 листопада керівник ХОДА взяв участь у спільній нараді керівників правоохоронних органів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування області, яке відбулось на базі Харківської обласної прокуратури.

Головними питаннями наради стали стан безпеки дорожнього руху на Харківщині та заходи, які необхідно реалізувати для покращення ситуації на дорогах регіону. Виступаючи на нараді, Олександр Скакун запевнив, що органи державної влади спільно з місцевим самоврядуванням працюватимуть над поліпшенням інфраструктури дорожнього руху на Харківщині.

«Я згодний з народними депутатами, які вчора на комітеті  робили зауваження, що, поліпшуючи якість доріг, треба займатися миттєво й об’єктами безпеки руху. Ми це будемо робити», - сказав Скакун.

Він також зауважив, що зараз уже немає сумнівів у тому, що винуватці ДТП отримають покарання.

«Я вважаю, що вже є крок вперед, що ми вже не обговорюємо ті питання, коли винуватці не отримують покарання. Ми вже бачимо всі, що якщо є винуваті, то в Харківській області вони отримують  - ще не всі покарання, але міри запобіжного заходу до них обираються справедливі.  Я вірю в те, що будуть справедливі приговори, й це питання не стоїть уже так актуально, як воно стояло ще вчора», - впевнений Олександр Скакун.

Під час заходу прокурор Харківської області Олександр Фільчаков відзначив: «на превеликий жаль, увага до питань безпеки дорожнього руху привертається після чергової резонансної дорожньо-транспортної події, яка супроводжується жахливими наслідками у вигляді травмування та загибелі людей». Так, він пригадав винуватців та підозрюваних у найрезонансніших ДТП останнього часу в Харкові.

«Імена Полтавця, Зайцевої, Дронова, Хенді Алі, Габишева, Харківського стали сумнозвісними далеко за межами регіону», - сказав Фільчаков.

Він позначив ті проблемні питання, які потрібно вирішити на території Харківської області та міста Харкова - й щодо дорожньої інфраструктури, й затвердження необхідних програмних документів.

«Ситуація на дорогах є критичною та негайно потребує вжиття спільних та скоординованих заходів», - наголосив Фільчаков.

Начальник ГУ Національної поліції в Харківській області Станіслав Перлін акцентував увагу на статистиці по загиблих у ДТП на Харківщині.

«Я навмисно не буду казати про досягнення – зменшення, зниження…  Ні про що казати. 165 загиблих у цьому році. Є, на жаль, жахлива динаміка збільшення – 150 в минулому році  та 165  загиблих харків’ян зараз. І серед них 8 дітей, 6 з них загинули безпосередньо на вулицях. Це жахливі цифри. Якщо проаналізувати, то це більше загинуло, ніж скоєно умисних убивств», - підкреслив Перлін.

Керівниця Управління патрульної поліції Харківщини Олена Стрижак повідомила, що головною причиною ДТП, які сталися в 2021 році на Харківщині, є порушення водіями швидкісного режиму. Така причина – в 63% аварій, які сталися в нашому регіоні. Стрижак також повідомила, що спостерігається ріст кількості порушень, скоєних неповнолітніми за кермом. Торік патрульні склали 50 протоколів на неповнолітніх порушників, цього року – вже 66.

«Ми проаналізували, які це були протоколи. Протоколи складалися на неповнолітніх від 16 до 18 років. Тобто це особи, які відповідають на загальних підставах стосовно тих порушень, по яких їх було притягнуто. Але 3 випадки було 15-річних  - і в усіх трьох випадках були викликані батьки до нашого управління та притягнуті були до відповідальності», - відзначила керівниця патрульної поліції Харківщини.

Підсумовуючи усе, що обговорили на нараді, керівник ХОДА Олександр Скакун наголосив, що вирішити питання безпеки на дорогах не можливо лише поліпшенням інфраструктури чи виключно законодавчими рішеннями або активізацією роботи правоохоронних органів. Робота має вестися комплексно.

«Я дякую представникам бізнесу і громадськості, які долучилися до нашої роботи. Ваша робота дуже важлива. Я хочу ініціювати нашу з вами спільну дієву платформу, - сказав керівник Харківської ОДА. - Тому що вирішити питання на дорогах Харківщини, на дорогах нашої з вами України без участі громадськості, я вважаю, неможливо. Ви маєте багато дуже слушних зауважень, які потрібно слухати. І я думаю, що ми все ж таки разом вирішимо це питання».