Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ДТП на Харківщині: «Суди повинні знати, що вони - теж учасники виховного процесу в суспільстві» - Скакун

ДТП на Харківщині: «Суди повинні знати, що вони - теж учасники виховного процесу в суспільстві» - Скакун

22 листопада в Харкові відбувається виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

У заході беруть участь народні депутати України, Генеральний прокурор Ірина Венедиктова, керівник ХОДА Олександр Скакун, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко та керівники правоохоронних органів Харківщини.

На початку засідання присутнім повідомили статистику ДТП по регіонах України. Харківщина в цьому переліку займає 3-тє місце за кількістю аварій.

«Чемпіони» в лапках по областях України: на першому місці залишається Дніпропетровська область, причому і по ДТП із загиблими. На другому місті – Львівська, на третьому – Харківська, на четвертому – Київська», - навела дані Генеральний прокурор України Ірина Венедиктова.

За інформацією керівника Харківської ОДА Олександра Скакуна, в цьому році в регіоні сталося 1288 дорожньо-транспортних пригод із загиблими й травмованими. При цьому цей показник – найнижчий за останні 5 років. Для порівняння – за той самий період 2020 року сталося на 17% більше подібних ДТП, у 2019-му – на 12% більше.

«Але цифри – вражаючі. Вони дуже великі. Потрібно нам дуже щільно працювати, щоб ці цифри зменшити», - наголосив Олександр Скакун.

Він виокремив кілька напрямків роботи, які необхідно здійснювати просто зараз для підвищення безпеки на дорогах України та Харківщини зокрема.

«Забезпечення безпеки дорожнього руху – це системний комплекс заходів і засобів, що потребує не лише законодавчих змін, але й водночас інфраструктурних змін для зменшення смертності на дорогах, оскільки стан дорожньої інфраструктури також впливає на показники аварійності на дорогах», - підкреслив керівник Харківської ОДА.

Крім того, він відзначив, що 2 останні резонансні аварії в Харкові (на проспекті Гагаріна за участі 16-річного водія та на проспекті Науки, де збили двох дітей на пішохідному переході) – «це не тільки про порушення правил дорожнього руху».

«На мій погляд, це, насамперед, - про виховання молоді, виховання дітей. Тому що саме в цих аваріях ми бачили, що десь недоробили батьки, десь недоробило суспільство в цілому. Тому я вважаю, що ми повинні аналізувати й цей аспект цієї проблеми та підіймати це питання і в стінах Верховної Ради України, й на цьому комітеті», - сказав Олександр Скакун.

Зокрема, він відзначив, що Україні потрібно врегулювати законодавство з питань меценатства в спорті та культурі задля того, щоб мати змогу надати дітям альтернативу та «забрати їх із вулиць».

Окрему увагу керівник ХОДА приділив роботі судів у справах ДТП.

«Хочу відзначити нашу щільну роботу з органами судів. Я дякую голові Апеляційного суду Грошевій Олені Юріївні, яка дослухається до наших позицій. Але, на жаль, не всі судді ще хочуть допомагати суспільству, правоохоронним органам і нам у цій проблемі. На жаль, останній приклад – на проспекті Науки засвідчив, що суддя Бородіна все ж таки застосувала до чоловіка, який скоїв ДТП, міру запобіжного заходу, пов’язану з позбавленням волі, але також зазначила йому заставу в 350 тисяч гривень. Безумовно - це рішення суддів, це їх відповідальність. І ми на них жодним чином не впливаємо. Але вони повинні знати, що вони - теж учасники цього виховного процесу суспільства. Якщо є такі страшні ДТП, то я впевнений, що застави повинні бути - мільйони гривень».

Підсумовуючи, очільник області ще раз наголосив, що вирішити проблему ДТП на дорогах України можливо лише комплексним підходом.