Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Національний спротив на Харківщині: «Маємо бути готовими до будь-яких викликів» - Олександр Скакун

Національний спротив на Харківщині: «Маємо бути готовими до будь-яких викликів» - Олександр Скакун

19 листопада керівник ХОДА провів розширену нараду за участі керівництва органів військового управління, профільних підрозділів ХОДА та лідерів громадських організацій патріотичної спрямованості щодо шляхів реалізації на території Харківської області Закону України про основи національного спротиву.

«Президент України Володимир Зеленський приділяє максимальну увагу заходам щодо зміцнення обороноздатності країни. Про що яскраво свідчить внесення ним на розгляд Верховної Ради України як невідкладного проєкта Закону України про основи національного спротиву, який був оперативно розглянутий депутатами та затверджений, - відзначив Олександр  Скакун, відкриваючи зустріч. - Вважаю, що для Харківщини ця ініціатива та прийнятий Закон України є вкрай важливими, адже ми максимально наближені до території країни-агресора та маємо велику протяжність спільного кордону. Звісно, ми сподіваємося на те, що загострень на нашому кордоні не буде. Проте досвід того, що зараз відбувається на кордоні сусідніх Білорусі та Польщі, маємо врахувати, й бути готовими до будь-яких викликів».

Олександр Скакун відзначив, що станом на зараз законодавчою та виконавчою гілками влади ще не затверджена низка документів, які потрібні для стовідсоткової реалізації Закону України про основи національного спротиву. Проте наявне законодавство дозволяє здійснювати низку заходів на території Харківщини просто зараз.

«Тому мета нашої зустрічі - ще раз обмінятися думками, визначитися, що будемо робити першочергово, та одразу перейти до практичних кроків», - сказав керівник ХОДА.

Ініціативу Олександра Скакуна підтримали присутні представники військового управління та громадських організацій. Спільно учасники наради визначилися щодо подальших кроків – у першу чергу, в напрямку удосконалення підготовки резервістів до оборони країни. Зокрема, обговорили шляхи інтенсифікації підготовки бійців підрозділів територіальної оборони на базі центрів комплектування ЗСУ. А також – участі в спільних навчаннях підрозділів Державної прикордонної служби України, Нацгвардії та Національної поліції та максимально активного залучення громадських організацій патріотичної спрямованості та жителів регіону, які мають досвід участі у АТО та ООС.

Крім того, під час заходу проаналізували досвід попередніх навчань ТРО на Харківщині. Зокрема – зборів бригади ТРО, які відбулися в травні 2021 року. Учасники наради розглянули стан виконання заходів щодо усунення виявлених недоліків.

За підсумками наради ухвалили спільне рішення щодо звернення до керівництва ВСУ та Міністерства оборони щодо врахування специфіки Харківської області.