Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Михайло Черняк - головам громад: Ми маємо працювати як єдина госпітальна база

Михайло Черняк - головам громад: Ми маємо працювати як єдина госпітальна база

Заступник голови ХОДА взяв участь у загальних зборах Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, що пройшли 12 листопада.

На засіданні Михайло Черняк, зокрема, акцентував увагу керівників райрад, а також сільських, селищних і міських територіальних громад на необхідності об’єднати зусилля в боротьбі з COVID-19.  

«В умовах пандемії маршрути пацієнтів суттєво змінюються і часто пацієнти потрапляють не до «своїх» лікарень. Ми маємо працювати всі разом як єдина госпітальна база. У нас спільна відповідальність перед людьми. Ви маєте відпрацювати питання щодо організації процесів і фінансової допомоги один одному, і ми вам – у допомогу. Тому що тут виникає відповідальність територіальних громад: як підтримати своїх людей, як забезпечити безперебійне надання медичної допомоги», - звернувся до голів громад Михайло Черняк.

Він відзначив навантаження, що зросло на первинну ланку медицини через пандемію, і закликав керівників органів місцевого самоврядування більше уваги приділяти саме закладам охорони здоров’я на місцях, в тому числі – кадровому питанню.

Так, за словами заступника голови ХОДА, сьогодні у 56 територіальних громадах області працює 195 комунальних підприємств усіх рівнів. 127 із них - заклади «вторинки», які сьогодні надають допомогу і в ковіді, зокрема, - це фактично 65% від загальної кількості КНП області. Із 127 установ Харківська обласна рада є власником 31, решта 96 перебувають на балансі органів місцевого самоврядування.

Щодо кадрів Михайло Черняк повідомив, що сьогодні на Харківщині забезпечують надання медичної допомоги на вторинному рівні 6,5 тис лікарів - фактично це 78% від потреби, 22% з них - це особи пенсійного віку. Крім того, в області працює 11 тис. молодших медичних працівників, укомплектованість посад - 82%, а особи пенсійного віку складають від загальної кількості близько 13%. 

«Виклики, які постали перед світовою спільнотою за останні 2 роки у зв’язку з поширенням COVID-19, потребують розроблення і впровадження абсолютно нових підходів у системі організації надання медичної допомоги з метою максимального збереження життя і здоров'я пацієнтів. Часто ми змушені повністю перепрофільовувати або забирати значну частину лікарні під ковід. Але в той же час нікуди не поділися інші захворювання. Тому тут дуже важливий момент – виникає питання медичного менеджменту, тобто керівників КНП, які мають розуміти всі виклики сьогодення», - підкреслив заступник голови ХОДА.

Також Михайло Черняк закликав голів громад посилити роботу з вакцинації населення.

«Прошу всіх як очільників, як лідерів думок тримати питання вакцинації на контролі, тому що це єдиний дієвий захід під час пандемії щодо того, як врятувати життя ваших людей. Це є дійсно ефективним», - сказав заступник голови ХОДА. 

Ще одним з питань загальних зборів Асоціації була підготовка стратегій розвитку територіальних громад. Директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Петро Лашин повідомив, що на сьогодні з 56 громад області лише 14 мають такий документ, ще 27 – у процесі написання. Керівникам місцевих рад були озвучені найбільш розповсюджені помилки та рекомендації щодо написання стратегій розвитку.