Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Я готовий бути «бізнес-нянею» для кожного італійського інвестора, який прийде на Харківщину - Скакун

Я готовий бути «бізнес-нянею» для кожного італійського інвестора, який прийде на Харківщину - Скакун

28 вересня керівник Харківської ОДА провів зустріч із делегацією Республіки Італія на чолі з Надзвичайним і Повноважним послом Італії в Україні П'єром Франческо Дзадзо.

У ході зустрічі сторони обговорили розвиток співпраці та в першу чергу - залучення італійських інвестицій в економіку Харківської області.

П'єр Франческо Дзадзо зазначив, що відвідує Харків вперше за останні 20 років. Він був у нашому регіоні, коли працював в Україні консулом. До складу делегації Італії увійшли представники асоціації промислових підприємств. А в плані візиту до Харкова є зустрічі з бізнесом і представниками Торгово-промислової палати.

«Нам важливо як посольству Італії бути представленим не тільки в Києві, а й в інших містах. Ми знаємо, що Харків - це дуже важливий центр. Це промисловий центр, важливий для України в цілому. Звичайно, нашим завданням на сьогодні є переконати італійських бізнесменів прийти в Україну й почати працювати», - повідомив пан посол.

Олександр Скакун підкреслив, що в спадок від Радянського Союзу Харківському регіону дісталася велика кількість промислових підприємств. І головне завдання, яке стоїть перед керівництвом регіону та країни, - ефективне управління й використання цього потенціалу.

«Велика частина з них уже приватизована, але на сьогодні залишається великий портфель неприватизованих державних підприємств. Політика президента Зеленського спрямована на збільшення портфеля підприємств, які плануються до приватизації та вже приватизуються в даний момент часу. У 1990-ті роки, коли теж відбувалася велика приватизація в Україні, не все було чесно й відкрито. Сьогодні ми маємо абсолютно іншу ситуацію. Сьогодні ця робота проходить прозоро», - підкреслив Олександр Скакун.

Як знаковий приклад успішної приватизації керівник області навів історію концерну «Укрспирт», приватизація якого не тільки принесла суттєві кошти до держбюджету, а й сприяла встановленню нормальних ринкових правил у сфері торгівлі підакцизним товаром.

«Це невеликий приклад розвитку інвестицій в економіці України. Аналізуючи ситуацію, я розумію, що поки що більше участь у приватизації бере внутрішній інвестор. Президент Володимир Зеленський і сам про це часто говорить, і ставить нам завдання, щоб ми працювали в регіонах над залученням іноземних інвестицій в економіку регіону», - сказав Олександр Скакун.

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Італія в Україні підкреслив, що історично між Україною та Італією склалися хороші економічні відносини.

«До пандемії в нас оборот досяг суми більше ніж 4 млрд євро. У 2020-му році був різкий спад через пандемію, але в 2021-му, як я бачу по цифрах, які були за перші 6 місяців, дуже швидко стали вирівнюватися та наздоганяти ті показники, які були до пандемії», - сказав П'єр Франческо Дзадзо.

«Вузьким місцем» україно-італійських економічних відносин він назвав низький рівень італійських інвестицій в Україну.

«Дуже важливо довести до відома наших бізнесменів правильну інформацію. Ви сказали, що зараз буде «Велика приватизація». І ми, звичайно, повідомимо про це в Італії своїм підприємцям. Дуже важливо їм донести правдиву інформацію, яка буде давати їм можливість не боятися зайти в Україну», - пояснив пан посол.

Олександр Скакун у відповідь запевнив, що Харківська область зацікавлена ​​в залученні іноземних інвесторів - і готова давати їм гарантії.

«Якщо в італійських інвесторів буде бажання заходити в регіон, хотілося б дізнаватися про це - особливо про якісь потужні кейси - заздалегідь. У цьому випадку я зі свого боку зроблю все, щоб проект починався з того, щоб якісь державні органи, які ще не зовсім зрозуміли, що корупція - це погано, в даному конкретному випадку думали лише про інтереси держави Україна й італійського інвестора. У нас народилося таке нове словосполучення «бізнес-няня». Я готовий бути «бізнес-нянею» для кожного італійського інвестора, який прийде в Харківський регіон», - запевнив Скакун.