Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

«Керівники вишів несуть персональну відповідальність за вакцинацію працівників» - Олександр Скакун

«Керівники вишів несуть персональну відповідальність за вакцинацію працівників» - Олександр Скакун

14 вересня в ХОДА відбулась нарада з керівниками закладів вищої освіти Харківської області. Головною темою для обговорення стала вакцинація викладачів і співробітників ЗВО.

Т.в.о. голови Харківської ОДА Олександр Скакун наголосив, що якщо в області буде оголошено «жовтий рівень» епідемічної небезпеки, то більшість університетів Харкова будуть змушені перейти на дистанційну форму навчання. Для того, щоб продовжити навчати студентів очно, необхідно, щоб були вакциновані щонайменше 80% співробітників закладу освіти. 

На сьогодні, за даними керівника ХОДА, поріг 80% вакцинації проти коронавірусу перейшли чотири заклади вищої освіти області: Національний університет повітряних сил - 100%, Національна академія Національної гвардії - 88%, Харківський національний медичний університет - 87,5% і Харківський національний університет внутрішніх справ - 83%. Наближаються до необхідного показника Національний фармацевтичний університет - 78% і Національний університет цивільного захисту - 72%. 

Олександр Скакун доручив керівникам усіх інших університетів посилити роботу з вакцинації колективів. При цьому він запевнив, що обласна адміністрація організує весь процес щеплення на території самих закладів освіти в той день і час, коли це буде зручно викладачам і студентам. 

«Хочу ще раз наголосити, що персональна відповідальність за проведення вакцинації серед працівників закладів вищої освіти покладається саме на керівників. Головне завдання – провести вакцинацію в максимально стислі терміни. Прошу вас вжити всі необхідні заходи та провести роз’яснювальну роботу в колективах щодо необхідності вакцинації. Наразі Київ у цьому «змаганні» серед областей і міст іде першим. Давайте доведемо всім, що Харків є студентською столицею України та вийдемо в цьому «змаганні» на перше місце», - звернувся до ректорів керівник ХОДА. 

За словами заступника голови Харківської ОДА Михайла Черняка, на сьогодні область забезпечена вакцинами від COVID-19 повною мірою. При цьому є можливість надати конкретну вакцину, якою захочуть щепитися викладачі того чи іншого університету. 

«Кожен виш буде забезпечено необхідною кількістю бригад, які виїжджатимуть у ваш навчальний заклад і в зручний для вас час робитимуть вакцинальну кампанію тією вакциною, яка є. Потрібен Pfizer – буде Pfizer. Є інтерес до AstraZeneca - буде AstraZeneca. Хтось захоче CoronaVac - жодної проблеми з цим також немає», - наголосив Михайло Черняк. 

Він нагадав, що хоч жодна вакцина й не дає 100% захисту від захворювання на коронавірус, проте центрами дослідження інфекційних хвороб доведено: будь-який штам вакциновані особи переносять у рази м'якше. Вірогідність, що життя хворого буде врятовано, також у рази вище. 

«Стоїть завдання сьогодні привести до відповідності вакцинальну кампанію саме задля того, щоб забезпечити, по-перше, здоров'я і життя тих людей, хто вакцинується, їх оточення, і забезпечити стабільний навчальний процес у вищих і загальноосвітніх закладах освіти», - наголосив заступник голови ХОДА.