Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Рівень підготовки Харківщини до опалювального сезону є вищим за середній по Україні

Рівень підготовки Харківщини до опалювального сезону є вищим за середній по Україні

14 вересня відбулося чергове засідання обласного штабу з організації підготовки господарського комплексу та об’єктів соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2021/2022.

Захід пройшов під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Харнама.

Під час засідання розглянули готовність Куп’янського, Ізюмського, Красноградського, Лозівського районів до осінньо-зимового періоду.

«Це вже друга черга штабів, на яких обговорюємо технічний стан готовності районів. Першочергово акцентуємо увагу на тепловому господарстві, підготовці до опалювального сезону, забезпеченні теплом житлових будівель і об’єктів соціальної сфери. Враховуючи економічну ситуацію в енергетичній галузі, на державному рівні підприємствам теплокомуненерго запропонували газ за ціною 7 420 грн за 1000 кубометрів (з ПДВ)», - сказав Михайло Харнам.

На засіданні також були присутні генеральний директор Директорату енергоефективності Мінрегіону Дмитро Петрунін, представники профільних департаментів Харківської обласної державної адміністрації, члени обласного штабу, представники районних державних адміністрацій, територіальних громад.

Як зазначив директор Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОДА Сергій Магдисюк, згідно з доведеним Мінрегіоном плановим показником станом на 15 вересня рівень підготовки повинен досягти 90%. За даними Департаменту, загалом по Харківській області цей показник значно вище за плановий.

«Більш детально хочу зупинитися на підготовці об’єктів теплового господарства. Загалом в області теплове господарство підготовлено на 91,6%. Хочу відзначити, що у 13 громадах підготовка об’єктів теплового господарства вже завершена. Котельні технічно підготовлено на 91,9%», - зазначив Сергій Магдисюк.

Зокрема, житловий фонд області підготовлено на 94,2%, а водопровідно-каналізаційне господарство області – на 94,7%.

«Середньообласний показник заміни теплових мереж становить 90,3%. Хочу відзначити Балаклійську та Ізюмську міські громади, які перевиконали цей показник. Також освоєння коштів на виконання підготовчих та ремонтних робіт по області становить 90,1%», - розповів директор Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОДА.

Окрім цього, по області проводиться підготовка комунальної снігоприбиральної техніки, її забезпечено на 91,2% до планових завдань. Проведено також роботу щодо залучення додаткової спецтехніки.

«Заготівлю посипного матеріалу та реагентів забезпечено на 78%, без урахування залишків минулого періоду. Органам місцевого самоврядування слід взяти під особистий контроль питання щодо заготовки у необхідній кількості протиожеледних матеріалів (піску, солі, реагентів тощо) для безпечного руху людей, технічних засобів під час несприятливих погодних умов, особливо ожеледиці, а також щодо підготовки та залучення додаткової техніки для ліквідації наслідків негоди», - наголосив Сергій Магдисюк.

За словами генерального директора Директорату енергоефективності Мінрегіону Дмитра Петруніна, рівень підготовки Харківської області є значно вищим, ніж середній в Україні.

«Приємно було чути інформацію про достатньо високий рівень підготовки Харківської області до опалювального сезону. Хочу нагадати, що до завершення підготовки до опалювального сезону залишилося трохи більше двох тижнів, тому в цей період необхідно максимально попрацювати. Тим паче, ми розуміємо, що Харківська область однією з перших зустрічає зиму. Наразі найпоширенішими питаннями для областей є тарифна політика, укладання договорів на постачання газу, на постачання електроенергії, підкачку води та інше. Добре, що на Харківщині ці питання не стоять гостро. У вас є високі шанси розпочати опалювальний сезон у нормальному режимі», - зауважив Дмитро Петрунін.