Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Завдяки державній програмі «Доступні кредити 5-7-9%» було збережено понад 170 тис. робочих місць

Завдяки державній програмі «Доступні кредити 5-7-9%» було збережено понад 170 тис. робочих місць

Також створено понад 19 тис. нових робочих місць, що надало можливість бізнесу пережити карантинні обмеження.

У межах програми укладено понад 21,5 тис. кредитних угод, з них 5,7 тис. – інвестиційними кредитами, понад 4,5 тис. – рефінансуванням під 0 % та 3 % та понад 11 тис. – на поточні потреби під 0 % у межах антикризових заходів під час карантину.

Такі дані наводять у Міністерстві економіки України.

«Ще однією ключовою метою програми було наново навчити банки працювати з малим та середнім бізнесом. Створити умови, щоб банки змогли адаптувати свій ризик-менеджмент та процеси для цього. Цієї мети досягнуто, адже сьогодні учасниками програми є 33 українські банки (з 73 вітчизняних), - зазначають у міністерстві. - У цілому завдяки вчасним діям держави українські малі і середні підприємства та економіка країни легше пройшли випробування карантинними обмеженнями».

Так, за наведеними даними, реальний ВВП за підсумками 2020 року скоротився лише на 4% проти прогнозованих 4,8%. Уже у другому півріччі 2020 року економіка почала доволі швидко відновлюватися завдяки відновленню споживчого попиту, пакету антикризових заходів, запроваджених державою, та стимулювальній монетарній політиці Нацбанку.

«За період з початку карантинних обмежень індекс ділових очікувань бізнесу, згідно з даними щомісячного опитування, яке проводить НБУ, вже в березні 2021 року перевищив значення індексу до настання кризи та продовжує зростати, - інформують у Мінекономіки. - Середньозважені відсоткові ставки за кредитами, наданими нефінансовим корпораціям, зменшилися з 15,7% у березні 2019 року до 8,3% у червні 2021 року, що пожвавило кредитування, у тому числі завдяки програмі «Доступні кредити 5-7-9%», яка стимулювала конкуренцію на ринку».