Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Керівництво Департаменту агропромислового розвитку ОДА взяло участь у форумі «Органічна Україна. Харків»

Керівництво Департаменту агропромислового розвитку ОДА взяло участь у форумі «Органічна Україна. Харків»

Онлайн-захід відбувся 5 серпня під патронатом Міністерства економіки України.

Учасників форуму привітав заступник директора Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Андрій Ізмайлов. Він зазначив, що на території області здійснює діяльність 21 оператор ринку органічної продукції, а найпопулярнішим напрямком органічного виробництва є рослинництво. За ним сертифіковано 13 суб’єктів господарювання.

«Виробництвом добрив та засобів захисту рослин займаються 4 підприємці. Перероблення органічної продукції здійснюють 3 підприємства, - розповів Андрій Ізмайлов. - У селищі міського типу Борова Ізюмського району навіть є бджоляр – сертифікований виробник органічного меду».

За його даними, загальна площа земель, на яких вирощується органічна продукція (включаючи землі перехідного періоду), становить 3785 га, що складає 0,3% до загальної посівної площі за сільгосппідприємствами області.

Засновник ТОВ «Терра» Лозівського району Олександр Ясинський розповів про органічний бізнес в області. Керівниця господарства ТОВ «Сила природи» Харківського району Олена Пруднікова поділилася досвідом роботи та інформацією щодо впливу інтенсивного землеробства на ґрунт.

Про проблеми та шляхи розвитку органічного землеробства в Харківські області розповів голова Громадської організації «Асоціація фермерів та приватних землевласників Харківської області» Володимир Татаренков.

Про наукове забезпечення органічного землеробства на Харківщині повідомила кандидатка сільськогосподарських наук, старша наукова співробітниця Національного наукового центру «Інституту ґрунтознавства та агрохімії імені Соколовського» Лариса Шедей.

Начальниця відділу державної політики у сфері органічного виробництва Директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів Міністерства економіки України Валентина Заєць розповіла про законодавче регулювання та фінансову підтримку в дії: держава - для бізнесу та бізнес - для держави.

За підсумками форуму передбачено продовжити проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії як серед агровиробників, жителів області щодо переваг виробництва органічної продукції, так і серед споживачів щодо підвищення культури споживання якісної продукції з метою формування та розвитку ринку органічної продукції на Харківщині.