Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Антон Деньгуб вручив нагороди переможцям конкурсу на здобуття премії Рєпіна

Антон Деньгуб вручив нагороди переможцям конкурсу на здобуття премії Рєпіна

Вручення дипломів відбулось 5 серпня, у день народження видатного художника, у Художньо-меморіальному музеї І. Ю. Рєпіна в Чугуєві.

Захід відбувся за підтримки Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

Від імені голови Харківської обласної державної адміністрації Айни Тимчук учасників та переможців конкурсу привітав її заступник Антон Деньгуб. Він назвав урочисту подію нагородження лауреатів мистецьким святом Слобожанщини, адже вона відбувається у день народження великого художника на його батьківщині.

«Глибоко переконаний: батьківщина нашого славного земляка дуже надихає, адже Чугуїв випромінює особливу енергетику для спілкування, виставок, зустрічей і, звісно, для перемог. І, зрештою, тут завжди пишеться по-особливому натхненно і затишно. Батьківщина Іллі Рєпіна – це місце сили. Беззаперечне. Адже мистецтво Іллі Рєпіна здатне об’єднувати», – підкреслив Антон Деньгуб.

Цьогоріч у конкурсі на здобуття премії Рєпіна взяли участь 8 митців, на розгляд журі було винесено майже 50 робіт.

Лауреатами премії імені І. Ю. Рєпіна цього року стали:

- номінація «Скульптура» – Володимир Одрехівський, серія скульптур;

- номінація «Декоративно-прикладне мистецтво» – Олексій Коваль, цикл «Мова емалі»;

- номінація «Монументальне мистецтво» – Роман Мінін, проєкт «TRANSMONUMENTALISM».

З привітальним словом до гостей звернулася і директорка КЗ «Художньо-меморіальний музей І. Ю. Рєпіна» Світлана Бучаста.

«Я вам хочу відзвітувати, що ми зробили для Рєпіна за цей рік. Я дуже вдячна Харківській обласній державній адміністрації, Харківській обласній раді, Департаменту культури і туризму Харківської ОДА. Нарешті ми зробили реставрацію віконного отвору бельведеру на цій будівлі. Це дуже важливо для нашого музею», – розповіла Світлана Бучаста.

За словами переможця в номінації «Скульптура», професора Львівської національної академії мистецтв Володимира Одрехівського, Ілля Рєпін для нього – це митець світового рівня. До того ж свого часу він захищав дисертацію у Санкт-Петербурзькому державному академічному інституті живопису, скульптури й архітектури імені І. Ю. Рєпіна. Взагалі першим вчителем Володимира став його батько, який власне займався скульптурою.

«Добре, коли мистецтво розвивається різними шляхами і формуються нові його напрямки. Але класичне реалістичне мистецтво в сучасному оновленому вигляді має право на існування і знаходить своє місце в серцях глядачів. Я вважаю, що класичне мистецтво є базою для митця будь-якого напрямку, і в цьому сенсі Ілля Рєпін - один з його символів. Для мене виняткова честь, що мої роботи були взяті до розгляду. Велика подяка організаторам: обласній і районній адміністраціям, усім, хто долучилися, зокрема - керівництву музею і працівникам», - прокоментував свої враження від конкурсу Володимир Одрехівський.

Переможець у номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» Олексій Коваль теж займається мистецтвом з дитинства. У своїй перемозі в конкурсі він не сумнівався, адже вклав у роботи багато праці.

«На цій виставці представлена серія "Мова емалі", тут переважно роботи з української серії, які були створені протягом 2013-2021 років. 6 робіт - 6 років. Вони всі – по-своєму складні. Та найскладніша, над якою працював, – це найбільша картина – пів року праці кожного дня. Було декілька причин, чому вирішив брати участь у конкурсі. По-перше, Харківщина для мене так само рідна, як і Київщина, тому що тут у бабусі проводив багато часу в дитинстві. Майже так само, як і Рєпін у своєї бабусі в Чугуєві. По-друге, мій вчитель родом з Ізюма», - зазначив Олексій Коваль.

Наприкінці заходу голова журі конкурсу, народний художник України, голова правління Харківської організації Національної спілки художників України, професор Харківської державної академії дизайну і мистецтв, лауреат премії імені І. Ю. Рєпіна Віктор Ковтун передав до музею декілька картин.

Окрім цього, під час робочої поїздки до Чугуєва Антон Деньгуб відвідав історичну будівлю колишніх штабів військових поселень, яка нині потребує реставраційних робіт. Проте виставкові зали там діють. Наразі у музеї займаються процесом передачі будівель з державної власності до обласної.

Більше фото