Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В уряді обговорили роботу державних установ, які мають забезпечити доступне житло для українців

В уряді обговорили роботу державних установ, які мають забезпечити доступне житло для українців

У Мінфіні доповіли, що наразі діють дві основні програми доступного іпотечного кредитування: «Доступна іпотека» під 7% та програма фінансового лізингу під 5%.

За словами представників міністерства, зараз триває процес об’єднання Державної іпотечної установи та Української фінансової житлової компанії. Після завершення цього процесу передбачено випуск державних облігацій на суму 20 млрд грн. Це дозволить активізувати процес іпотечного кредитування в Україні.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль відзначив дієвість програми «Доступна іпотека 7%», яку цьогоріч ініціював Президент України Володимир Зеленський. Нею скористалися вже понад пів тисячі родин, а загальний розмір кредитних договорів склав пів мільярда гривень.

«Загалом на сьогодні учасниками пільгових житлових програм є тисячі родин. Наше завдання - максимально розширювати такі програми, аби українці змогли вже сьогодні покращити свої житлові умови. Особливо це стосується громадян, які втратили власне житло внаслідок війни на сході, та інших пільгових категорій громадян. Розширення діяльності Держмолодьжитла та Укрфінжитла - це свідчення того, що питання забезпечення українців власним житлом на вигідних умовах дійсно є пріоритетом роботи уряду», - відзначив Денис Шмигаль.

За підсумками наради він дав доручення Мінрегіону передбачити в проєкті державного бюджету на 2022 рік докапіталізацію ДСФУ «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» за умови паритетного залучення зовнішніх джерел фінансування.

Міністерство фінансів, у свою чергу, протягом двох тижнів має підготувати та подати на розгляд Кабінету міністрів рішення, які дозволять розширити умови пільгових іпотечних та лізингових програм. Зокрема, це стосується розширення кола їх учасників, щоб якнайбільше українців могли отримати власне житло.

Теги