Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ключове в реформі трудових відносин – баланс між роботодавцями і працівниками на рівні законодавства

Ключове в реформі трудових відносин – баланс між роботодавцями і працівниками на рівні законодавства

Таку думку висловив заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Трудові відносини» 21 липня.

Участь у заході взяли Міністерка соціальної політики України Марина Лазебна, Національний координатор Міжнародної організації праці в Україні Сергій Савчук, керівниця проєкту Ради Європи «Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні» Сюзанна Мнацаканян.

«Реформа трудових відносин завжди сприймається в Україні досить чутливо. Однак без знаходження балансу між роботодавцями і працівниками на рівні законодавства ми навряд чи зможемо вирішити цю структурну реформу. Тобто, забезпечити динаміку в трудових відносинах таким чином, щоб у нас, з одного боку, не відбувалося надмірної трудової міграції, з іншого – щоб в нас не перебувало так багато людей, які працюють у «тіні», у неформальній зайнятості», - відзначив Тарас Качка.

Він зауважив, що моделі знаходження балансу в трудових відносинах у кожній європейській державі – унікальні. При цьому стандарти Міжнародної організації праці, Європейського Союзу, Ради Європи (через Європейську соціальну хартію) є гнучкими, і на їх основі можна виробити власну унікальну модель з урахуванням балансу захисту працівників і гнучкості ринку праці.

Тарас Качка наголосив, що політика України щодо модернізації трудового законодавства, його осучаснення і певною мірою лібералізації жодним чином не йде всупереч стандартам Міжнародної організації праці чи стандартам, які закріплені в Угоді про асоціацію між Україною і ЄС.

«Один з головних меседжів з нашого боку в тому, що будь-яка критика, будь-яка дискусія – це насправді і є той процес знаходження нового балансу. Будь-яка наша модернізація йде в бік ефективності – і це нове слово у відносинах України з міжнародними організаціями», - підкреслив Тарас Качка.

Теги