Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківський залізничний вокзал увійшов до переліку еталонних об’єктів безбар’єрної інфраструктури

Харківський залізничний вокзал увійшов до переліку еталонних об’єктів безбар’єрної інфраструктури

Пілотний проєкт реалізовуватиметься до 2022 року у межах Нацстратегії безбар’єрності.

На другому засіданні Ради безбар’єрності за участі Першої Леді Олени Зеленської та представників уряду Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков презентував пілотний проєкт з розроблення стандартів інфраструктурної безбар’єрності.

Що передбачає пілотний проєкт?

Йдеться про відбір ключових об’єктів транспортної інфраструктури за різними напрямами - залізниця, авіа, громадський транспорт. На них, разом з незалежними експертами, буде проведено аудит на відповідність принципам безбар’єрності.

Результатом проєкту стане створення загальних рекомендацій для розвитку різних типів транспортної інфраструктури - аеропортів, вокзалів, транспортних засобів тощо.

Ключові кроки для розвитку безбар’єрності інфраструктурних об’єктів:

- створення безпечного та доступного простору для усіх пасажирів, насамперед - маломобільних груп;

- наявність зручної та зрозумілої навігації;

- забезпечення якісних послуг, підвищення кваліфікації персоналу;

- упровадження цифрових рішень, адаптація сайтів під потреби людей з інвалідністю.

«Остаточний перелік об’єктів ще формується, однак вже підтвердили свою готовність до участі у пілоті аеропорти «Бориспіль» та «Львів», Київський та Харківський залізничні вокзали. Пілотний проєкт триватиме трохи понад року, після чого ми підіб’ємо підсумки та масштабуватимемо проєкт на загальнонаціональному рівні. У висновку кожен пасажир, незалежно від статі, віку чи стану здоров’я має отримати від держави якісні та комфортні послуги. А галузь отримає чіткий список завдань, які необхідні для створення безбар’єрного середовища», — розповів Олександр Кубраков.

Наразі вже реалізується спільний з ЄІБ проєкт «Міський громадський транспорт», у межах якого міста України отримують трамваї та тролейбуси, розраховані на потреби маломобільних груп населення. 52 нових тролейбуси вітчизняного виробництва вже отримали Суми, Харків та Луцьк. Найближчим часом ще 30 трамваїв та 45 тролейбусів отримають Львів, Харків, Суми, Київ та Луцьк. Загальна вартість цих контрактів у межах проєкту — 13,7 млн євро.

Нагадаємо, що Рада безбар'єрності була створена за ініціативи Першої Леді Олени Зеленської та складається з представників уряду під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.