Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Айна Тимчук: Територіальні громади Харківщини вже можуть виставити на аукціони майже 36 тис. га землі

Айна Тимчук: Територіальні громади Харківщини вже можуть виставити на аукціони майже 36 тис. га землі

З 1 липня в Україні відкрито ринок землі.

Голова Харківської ОДА зазначила, що загалом площа ріллі на Харківщині становить 1 млн 932 тис. га.

«За площею ріллі наша область посідає третє місце в країні, тож запуск ринку землі, безумовно, важливий для нашого регіону. Жителі Харківщині відтепер мають можливість дійсно розпоряджатися своєю землею. Важливо, що запровадження земельної реформи передбачає заходи, які встановлюють прозорі та зрозумілі правила для всіх учасників ринку», - підкреслила Айна Тимчук.

Так, з 1 липня продаватися можуть землі сільськогосподарського призначення приватної форми власності. До 1 січня 2024 року діє обмеження - загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати 100 га.

«Важливою умовою продажу для малого фермерства є те, що першочергове право викупу ділянки матимуть ті господарства, в яких ділянка була у довгостроковій оренді або довічному користуванні. Господарствам, які роками працюють на певній території, це дозволить не порушувати процеси», - зауважила голова Харківської ОДА.

Також Айна Тимчук зазначила, що зміни у Земельному кодексі дуже важливі для територіальних громад області.

«На сьогодні на Харківщині 190 тис. га землі передано до комунальної власності громад. З них обліковуються як вільні  35 755 га. За новим законодавством ці землі громади можуть виставляти на аукціони оренди. Процес переведення земель у комунальну власність триває, і ця площа буде збільшуватись. Аукціони проводяться онлайн на цілковито прозорих умовах. Для територіальних громад це гарна можливість залучити додаткові кошти до бюджетів», - розповіла голова обласної адміністрації.

Наразі низка громад області вже готують пропозиції для участі в аукціонах.