Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олена Зеленська взяла участь у нагородженні переможниць конкурсу есе «Наука – це вона»

Олена Зеленська взяла участь у нагородженні переможниць конкурсу есе «Наука – це вона»

У межах проєкту порушуються питання гендерного дисбалансу в науці, а також популяризації технічних (STEM) дисциплін серед українських школярок і студенток.

Основна мета проєкту – представити молодим дівчатам успішних українських науковиць як рольових моделей, котрі надихнуть їх повірити у власне майбутнє у STEM.

Творчим завданням конкурсу було розповісти про внесок у розвиток науки та суспільства однієї з 12 видатних українських жінок-вчених. У змаганні взяла участь 561 дівчина віком від 14 до 21 року з усіх куточків України.

«Я хочу, щоб у нашому суспільстві слово «зірка» ми використовували не тільки, коли йдеться про шоу-бізнес чи спорт, а щоб у нас з’являлося дедалі більше відомих і популярних зірок науки!», – зазначила Перша леді Олена Зеленська.

Проєкт «Наука – це вона» від STEM is FEM реалізовано в межах глобальної кампанії UN Women «Покоління рівності», що закликає до змін задля досягнення рівноправ’я. З ініціативи Першої леді Олени Зеленської у 2020 році Україна приєдналася до міжнародного «Партнерства Біарриц», яке об’єднує зусилля різних країн на шляху до рівності прав жінок і чоловіків.

Україна визначила для себе п’ять рівноцінних напрямків роботи у цій сфері:

1. Зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків.

2. Розвиток безбар’єрного публічного простору.

3. Забезпечення рівних можливостей для матері та батька щодо декрету.

4. Протидія домашньому та гендерно зумовленому насильству.

5. Забезпечення комплексного інтегрування принципів гендерної рівності в освіті.

Портрети науковиць разом з дванадцятьма роботами – переможцями конкурсу есе стануть експонатами пересувної виставки.