Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До кінця року ДБН з інклюзивності буде затверджено у новій редакції

До кінця року ДБН з інклюзивності буде затверджено у новій редакції

Про це повідомила заступниця Міністра розвитку громад і територій Наталія Козловська.

«Створення безбар’єрного простору – це один з головних пріоритетів Мінрегіону. Ми маємо постійно звертати увагу на потреби представників маломобільних груп, створювати комфортний простір, доступний для кожного, і робити це відповідно до сучасних вимог», – заявила Наталія Козловська.

За її словами, триває розроблення та внесення змін у ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення», які планується затвердити у грудні 2021 року.

Наталія Козловська підкреслила, що наразі з ПАТ «Український зональний науково-дослідний і проєктний інститут по цивільному будівництву» укладено договір на розроблення проєкту зміни ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення», погоджено технічне завдання, розроблено та опубліковано першу редакцію проєкту та пояснювальної записки до нього.

Відповідно до розділу 1 «Сфера застосування» ДБН, ці норми поширюються на проєктування, будівництво нових та реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт та технічне переоснащення наявних житлових будинків та громадських будівель і споруд, а також на розумне їх пристосування з урахуванням потреб маломобільних груп населення. Документ передбачає, що вимоги цих норм є обов’язковими для застосування усіма юридичними та фізичними особами на території України, крім будівництва індивідуальних житлових будинків. 

Нагадаємо, 26 травня на засіданні уряду схвалено розроблену Мінрегіоном постанову, яка затверджує Порядок проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп. На Урядовому порталі опубліковано Порядок проведення моніторингу безбар’єрності. Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні була розроблена за ініціативи Першої леді Олени Зеленської та на виконання указу Президента України від 3 грудня 2020 року «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні».