Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Будівництво двох сільських амбулаторій у Дергачівській громаді вийшло на завершальний етап

Будівництво двох сільських амбулаторій у Дергачівській громаді вийшло на завершальний етап

Амбулаторії загальної практики - сімейної медицини в Руській Лозовій та Великих Проходах входять до переліку 30 закладів, які почали будувати 2018 року й обіцяли завершити за рік, проте об’єкти так і не були добудовані.

Активні роботи із завершення будівництва сільських медзакладів розпочалися цього року.

Як розповів заступник директора Департаменту капітального будівництва Харківської ОДА Андрій Кудряшов, цього року вже здано в експлуатацію 3 нові амбулаторії, в планах -  завершити будівництво ще 7 будівель у першому півріччі та 12 - до кінця року.

Завдяки поновленню робіт у 2021 році, область нарешті отримає 30 обіцяних сільських амбулаторій загальної практики - сімейної медицини.

«За ініціативи обласної державної адміністрації та завдяки підтримці голови Харківської ОДА Айни Тимчук, цього року були виділені кошти для завершення програми з будівництва сільських амбулаторій у повному обсязі. Встановлені дуже жорсткі терміни для виконання робіт», - наголосив Андрій Кудряшов.

Зокрема, щодо двох амбулаторій у Дергачівській громаді - їхня будівельна готовність наразі становить уже майже 90%. Тут потрібно завершити роботи з упорядкування та закупити медобладнання й меблі.

За словами директора КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Дергачівської районної ради» Романа Кушнарьова, у нових будівлях медамбулаторій є просторі кабінети для сімейних лікарів, аптечні пункти, стоматологічні кабінети та кімнати відпочинку для медичного персоналу. Також у приміщеннях амбулаторій передбачене житло для лікарів сімейної медицини. У будівлі амбулаторії в Руській Лозовій - 2 квартири, у Великих Проходах - 1 квартира. 

Як зазначив Роман Кушнарьов, приміщення старих амбулаторій не пристосовані для надання фахової медичної допомоги у комфортних умовах, тому медичні працівники та місцеві жителі з нетерпінням чекають на відкриття новобудов.

«У нових приміщеннях створені всі необхідні умови як для пацієнтів, так і для роботи самих медиків. Наприклад, тут є кімнати відпочинку для медперсоналу, а місцеві жителі зможуть придбати ліки в аптеці, не виїжджаючи за межі рідного населеного пункту», - підкреслює Роман Кушнарьов.

Також амбулаторії отримають нове медичне обладнання - аналізатори для лабораторії, кардіографи, сухожарові шафи тощо. Крім того, для роботи сімейних лікарів на виїзді заклади забезпечать спеціальним транспортом.