Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Сергій Шкарлет презентував концепцію Президентського університету

Сергій Шкарлет презентував концепцію Президентського університету

Міністр освіти і науки взяв участь у Всеукраїнському форумі «Україна 30. Освіта і наука».

Президент України Володимир Зеленський під час участі у форумі підписав Указ № 217/2021 «Питання проєкту «Президентський університет».

«Це не лише про освітній процес – це стратегічна візія того, що ми маємо закладати в сучасну освіту, науку, інновації та розвиток суспільства. Президент в основу розвитку всього поклав наймогутнішу зброю, яка здатна змінити світ, – це освіта. Українська освіта потребує певних інституціональних, фахових, кадрових та інших змін. Тому Президентом України та його командою було поставлено завдання створити новий майданчик змін у сфері вищої освіти. Ним і є Президентський університет», – зазначив Сергій Шкарлет.

Президентський університет – це інноваційний заклад вищої освіти, випускники якого володітимуть якісними прикладними знаннями, лідерськими навичками. Перший навчальний рік розпочнеться з жовтня 2023 року.

За словами міністра, в Україні починають формуватися професії, які створять нову хвилю інновацій.

«Студенти мають повертати набуті знання в суспільство й творити нову хвилю інновацій стартапів. Освітній простір буде базуватися на напрямах і спеціальностях, які є професіями майбутнього або створюють шосту хвилю технологічного устрою. Процес формується виключно на засадах сучасного наукового освітнього простору. І знання провертаються з теорії одразу в практику», – підкреслив Сергій Шкарлет.

В основі Президентського університету закладено три «П»: Personality (індивiдуальнiсть); Profession (професіоналізм); Progress (здатність до стратегічного розвитку).

На основі цих складників базуються вступні тестування й формування знань щодо розроблення проєкту кожної особистості, розвиток професійних навичок і вступні внутрішні та міжнародні стажування, а також формування фінального тестування і завдань на проєктне дослідження.

«У цій концепції в розвиток кожного елементів особистості ми вкладаємо мотиваційне лідерство, психологічний розвиток, комунікації, баланс між теорією і практикою, командне лідерство, знання виробничих та бізнес-процесів, а також здатність кожного випускника й кожного викладача в освітньому процесі до проведення досліджень, розроблення інновацій, стратегій та управління всіма ризиками, пов’язаними з освітою», – зазначив Сергій Шкарлет.

Освітні напрями, які вкладені в освітній процес Президентського університету:

- інформаційні технології,

- кібербезпека та штучний інтелект;

- нанотехнології;

- аерокосмічні технології;

- біотехнології та науки про здоров’я;

- енергетичні технології;

- глобалізація та міжнародні комунікації.

Розвиток особистості базується на ключових темах:

- компетентність (технічна і поведінкова);

- комунікативні навички;

- професійні навички;

- мотивація до розвитку (наставництво).

До університету відбиратимуть найкращих випускників. Перший набір становитиме 120 осіб (шість напрямів по 20 студентів), а в найближчі п’ять років їхня кількість має зрости до 600.

Організація освітнього процесу передбачається за всіма напрямами: бакалавр, магістр, МВА, МВІ, PHD.

Окрім того, Сергій Шкарлет розповів і про особливості університету для студентів та викладачів: соціальний пакет, безкоштовне навчання, соцстрахування та гарантоване працевлаштування випускників університету в провідних державних компаніях, дослідницьких та наукових установах, центральних органах влади тощо.

До викладання в університеті залучатимуть найкращих українських фахівців і застосовуватимуться найсучасніші методики викладання (ключовий принцип: 30% теорії та 70% практики). Також до навчального процесу будуть залучені іноземні викладачі та експерти.

Держава та партнери університету гарантуватимуть студентам національне та міжнародне стажування. Буде передбачено можливість компенсації вартості навчання з боку роботодавця.

Університет, держава та партнерський бізнес забезпечать студентам реалізацію власних наукових розробок та їх подальшу комерціалізацію.

Теги