Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Нова послуга зі зміни місця реєстрації онлайн. Як це працюватиме?

Нова послуга зі зміни місця реєстрації онлайн. Як це працюватиме?

Відтепер українці зможуть змінити прописку за 15 хвилин онлайн на порталі «Дія». Послугу презентували під час Diia Summit 2.0. Її реалізували Мінцифри та Міністерство внутрішніх справ України.

До експериментального проєкту з електронною зміною реєстрації місця проживання вже доєднались Київ, Харків, Вінниця, Луцьк, Рівне, Кривий Ріг і Маріуполь, а впродовж року послуга буде доступна по всій території України. 

«Це одна з найпопулярніших держпослуг, але її було складно отримати. Складність полягала саме в реєстрах громад. Вони обмінювалися інформацією лише на папері та не були пов'язані між собою. Це неефективно, незручно та дорого. Тому ми розробили модуль на базі демографічного реєстру, який їх об’єднує. Це дозволить за декілька секунд надіслати необхідну інформацію, а отже надавати максимально швидкі послуги українцям», - розповів Віцепрем’єр-міністр - Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Для експериментального проєкту потрібна буде тільки ID-картка та «Дія». Нещодавно у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який на рівні держави закріпить декларативну прописку. Після його ухвалення послуга буде доступна також і власникам паспортів-книжечок. Цим законопроєктом скасують «штамп про прописку» та довідку про місце проживання, яку з собою носять власники ID-картки. Крім того, більше не треба буде ходити у військкомат або ЦНАП з документами на житло. 

«Реєстрація не впливатиме на життєві ситуації. Оформлювати пенсію, документи чи отримувати медичну допомогу можна буде, не прив’язуючись до місця реєстрації», - додають у Мінцифри. 

Щоб скористатися послугою, потрібно зайти на портал «Дія», у списку послуг знайти зміну реєстрації проживання й заповнити за 10-15 хвилин заяву. Власник житла має підтвердити запит і дати дозвіл на реєстрацію в житлі, яке внесено до реєстру нерухомого майна. Дані про нове місце проживання автоматично з'являться в реєстрі, а зняття з попереднього місця також відбудеться автоматично. Послуга буде надана протягом однієї доби. 

Реєстрацію місця проживання дитини Мінцифри презентувало онлайн ще на першому Diia Summit. Тоді пілотним містом став Харків. Зараз цю послугу розширюють на нові міста - Кривий Ріг, Вінницю, Маріуполь, Луцьк та Рівне.

У міністерстві зазначають, що дитина до 14 років може бути зареєстрована лише за адресою своїх батьків, а житло, в якому заявник хоче зареєструвати дитину онлайн, не має перебувати в іпотеці або довірчій власності.