Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підозра на COVID. НСЗУ надає алгоритм дій для пацієнта

Підозра на COVID. НСЗУ надає алгоритм дій для пацієнта

Перше, що потрібно зробити - залишатись на самоізоляції, щоб не наражати на небезпеку інших людей. Другий важливий пункт - це лікування під наглядом лікаря, з яким укладено декларацію.

«При цьому необхідно виконувати його призначення стосовно ліків, аналізів та інших обстежень. Навіть, якщо є нестримне бажання зробити певні обстеження самостійно чи купити антибіотики за порадою з інтернету», - пояснюють у Національній службі здоров’я України.

Лікуючи вірус вдома, пацієнтові важливо відстежувати симптоми хвороби, щоб вчасно повідомити про зміни свого лікаря. Для цього:

- контролюйте температуру. Збивати температуру потрібно, якщо вона досягла 38.5 одним з жарознижувальних засобів (парацетамол, ібупрофен тощо). Якщо температура не падає після прийому жарознижувальних засобів, потрібно повідомити про це свого лікаря, але враховуючи час на годиннику. У разі різкого погіршення стану, вночі та у вихідні потрібно телефонувати за номером 103.

- Контролюйте сатурацію один раз на день, а у разі погіршення стану - зранку та ввечері. Показники між 95-100% означають нормальний рівень кисню в крові. Якщо сатурація нижче 94%, краще повідомити про це свого лікаря, щоб узгодити подальші дії.

- Бажано запам’ятати перший день появи симптомів захворювання, а потім занотовувати зміни у стані кожного дня. Фіксуйте показники температури і сатурації, появу нових симптомів (кашель, втрата смаку чи запаху, утруднене дихання та інші) і день, коли саме вони додались. Це потрібно для того, щоб контролювати захворювання у динаміці. Також ваш лікар зможе оперативно призначити потрібний аналіз чи обстеження, зважаючи на зміни в самопочутті та тривалість захворювання.

Чого не можна робити пацієнтам при перших симптомах COVID-19:

- приймати антибіотики, антикоагулянти, кортикостероїди, імуномодулятори за власним бажанням або для профілактики;

- КТ або рентген без клінічних показань до цього;

- ігнорувати засоби індивідуального захисту, виходячи з дому.

«Якщо немає декларації, пам’ятайте: пацієнт з гострою респіраторною хворобою COVID-19 або підозрою на вірус може звернутися до найближчого центру надання первинної медичної допомоги, - зазначають у НСЗУ. - У разі необхідності вони отримають консультацію лікаря, тест на визначення антигену SARS-CoV-2. Але після консультації, скоріш за все, пацієнту запропонують укласти декларацію. Радимо не відмовлятися від цього, адже декларація потрібна для подальшого отримання повного пакета послуг».

Теги