Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині розпочалася імунізація людей віком 65+ вакциною AstraZeneca-SKBio

На Харківщині розпочалася імунізація людей віком 65+ вакциною AstraZeneca-SKBio

27 квітня регіон отримав 15200 доз цієї вакцини.

Вакцинація осіб віком від 65 років проходить на базі 140 пунктів щеплення: 106 з них працюють на території районів та 34 – у місті Харкові.

900 доз вакцини AstraZeneca-SKBio отримав КНП Центр первинної медико-санітарної допомоги Дергачівської районної міської ради. За словами очільниці медичної установи Ніни Іваненко, центр обслуговує три територіальні громади Харківського району. Тут працює 9 кабінетів щеплення та 3 виїзні бригади.

«У нас понад 2 тисячі людей цієї категорії, і ми маємо можливість щепити всіх охочих. Запрошують їх на вакцинацію сімейні лікарі, а ми вакцинуємо. Сьогодні щеплення проводимо у нас в амбулаторії, в Дергачах, також виїзна бригада працює в Малій Данилівці. Вже розроблені плани вакцинації в інших населених пунктах включно до п’ятниці», - повідомила Ніна Іваненко.

Завідувачка амбулаторії загальної практики - сімейної медицини в місті Дергачі Наталія Степаненко повідомила, що для їхніх пацієнтів виділено 300 доз вакцини. Для ревакцинації, яка передбачена за 90 днів, необхідну кількість вакцини отримають окремо. 

«Я вважаю, що вакцинація сьогодні відіграє надзвичайно важливу роль і лише за її допомогою ми зможемо подолати пандемію. Дуже важливо донести цю інформацію до людей і ми разом із сімейними лікарями намагаємося бути прикладом у цьому. Ми завжди говоримо пацієнту, що лікарі вакцинувалися перші», - говорить Наталія Степаненко.

В амбулаторії загальної практики - сімейної медицини в смт Мала Данилівка працює ще одна вакцинальна бригада з Дергачів. До її складу входять два лікарі та дві медичні сестри. Лікарка мобільної бригади Дарина Кантимир пояснює пацієнтам, що вакцина безпечна та захистить людей поважного віку від небезпечної інфекції. Наразі тут планують щепити близько 80 місцевих жителів категорії 65+.

«Це векторна вакцина. Зберігається вона за температури +2°С...+8°С - у нас є спеціальні холодильники для цього, - говорить Дарина Кантимир. - Перед щепленням проводиться температурний контроль й огляд пацієнта. Після вакцинації ми спостерігаємо за ними близько 25-30 хвилин».

Жителі міста Дергачі та Малої Данилівки віком понад 65 років розповідають, що, хоча знаходяться на пенсії, все одно ведуть активний спосіб життя й вирішили вакцинуватися, щоб не захворіти й не заразити родичів.  

«Мені вже 65 років і я прийшла вакцинуватися, бо хочу, щоб мою сім’ю було убезпечено від цієї хвороби. Приходять в гості діти, внуки, я в магазин ходжу, на базар іноді, тож вакцинація зробить спілкування безпечним для мене й інших», - наголошує жителька Дергачів Надія Шептуха.

Її земляк 71-річний Володимир Островерх прийшов на вакцинацію разом з дружиною та двоюрідною сестрою. Говорить, що стежить за новинами й знає, який спалах цієї хвороби зараз відбувається в Україні та інших країнах.

«Я працюю в охороні на місцевому підприємстві, тож контактую з людьми, завжди роблю зауваження тим, хто не дотримується карантинних вимог, не носить масок. Але надійнішого варіанту протидії хворобі, ніж вакцинація, наразі немає», - говорить пенсіонер.

Його думки поділяє і житель Малої Данилівки 69-річний Микола Тарасов. Він розповів про те, що став свідком важкого перебігу хвороби свого молодшого родича, тож знає про те, яким небезпечним є коронавірус.

«Обов’язково потрібно вакцинуватися, я б сказав, що ризикувати нікому не потрібно. Тож щеплення потрібно робити усім категоріям громадян, не тільки пенсіонерам», - впевнений Микола Тарасов.

За словами лікарів, які проводять щеплення в Дергачах та на території колишнього Дергачівського району, вакцинацію усіх охочих цієї категорії громадян проведуть до кінця тижня.