Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ветерани АТО/ООС долучилися до занять з територіальної оборони на Харківщині

Ветерани АТО/ООС долучилися до занять з територіальної оборони на Харківщині

Військові відпрацювали професійні навички на різних полігонах та тактичних полях.

Заняття з бійцями Дергачівського батальйону тероборони розпочалося в центрі населеного пункту з підняття Державного Прапору України.

Успіхів у справі захисту України та високого бойового духу побажав директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської обласної держадміністрації Олексій Максимов.

«Нам чужої землі не треба, але й жодного метру своєї нікому не віддамо, – сказав Олексій Максимов. – Захищати свою державу – це благородна справа, і всі, хто сьогодні зібрався під Українським двоколором, безумовно, є найкращими представниками нашої нації. Не зі слів знаю, що чимало труднощів треба подолати, ніж стати професійним воїном. Проте, дивлячись у світлі очі воїнів тероборони та ветеранів війни, вірю, що вони зможуть прикрити нас та рідну землю. Слава Україні та смерть ворогам!».

У ході занять хлопці та дівчата навчилися просуватися ворожою територією, ставити інженерні загородження, робити засіки, боротися з ворожими диверсантами, діяти в складі механізованого відділення на бронетехніці, евакуйовувати поранених з поля бою тощо.

Цього разу до їхнього планового польового вишколу долучилися ветерани російсько-української війни з-поміж представників Харківської обласної громадської організації «Спілка учасників АТО».

«Через складну ситуацію біля держкордону та на Сході України багато патріотів просто не можуть всидіти вдома, – каже військовий комісар Харківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Юрій Калгушкін.  – Напередодні до нас звернулися ветерани АТО/ООС з проханням узяти участь у полігонному вишколі. Ми подякували їм за таку громадянську позицію та скерували їхній потенціал у русло посилення територіальної оборони».

За словами колишнього бійця окремого загону спеціального призначення НГУ «Азов» Сергія Войцехівського, він прийшов, щоб навчитися чомусь новому і допомогти інструкторам

«Я воював з окупантами в самий розпал війни в 2015-2016 роках. У 2016-му уламки російської міни зрешетили всього мене. Проходжу періодично реабілітацію і активно займаюсь спортом. У мене зламане тіло, проте мій дух залишився таким же міцним, як й був. Армійського досвіду ж вистачить на цілу роту спецпризначення», – розповів ветеран АТО.

Заняття з Дергачівським батальйоном ТрО та зведеним ветеранським підрозділом організували на 12-х навчальних місцях з широким залученням бронетехніки та піротехнічних засобів. Інструкторами стали курсанти випускного курсу Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ».

Одне з навчальних місць розташовувалося біля бронетранспортера БТР-70. Там п’ятикурсник ВІТВ НТУ «ХПІ» молодший сержант Денис Клімаєв, який також воював на Сході України, вчив бойовим діям у складі механізованого відділення.

«На фронті перемагали ті, хто вміли працювати в команді. Механізоване відділення є досить потужною бойовою одиницею, якщо кожен знає свій алгоритм роботи та послідовність дій сусідів. Саме це я хотів донести до воїнів за такий короткий час. До речі, більшість з них ставили правильні запитання і було видно їхню військову «підкованість», – похвалив своїх підопічних Денис Климаєв.

За словами командування Харківської окремої бригади ТрО, подібні спільні з ветеранами АТО/ООС полігонні заняття були дуже ефективними для обох сторін. Тому подібний формат практичних заходів використовуватиметься  й надалі із залученням ще більшої кількості патріотів України.

Після заходу члени Харківської обласної громадської організації «Спілка учасників АТО» провели автопробіг. Їхні прапори над десятками автівок змогли побачити всі на шляху з Харкова через місто Дергачі до селища Подвірки, де розташовується полігон Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ».