Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна розраховує отримати достатню кількість вакцин для виконання плану імунізації цьогоріч

Україна розраховує отримати достатню кількість вакцин для виконання плану імунізації цьогоріч

Про це під час засідання уряду 7 квітня повідомив очільник МОЗ Максим Степанов.

«Для подолання викликів пандемії ми розробили проєкт Національного плану вакцинації. Він має бути мінімалістичним і чітким для розуміння. Більш детальні підходи для реалізації національної кампанії вакцинації проти COVID-19 визначено Дорожньою картою МОЗ, яку затвердили ще 23 грудня 2020 року», – наголосив Максим Степанов.

За проєктом Національного плану МОЗ, планується здійснити мінімум 6 млн щеплень на місяць або 270 тисяч на добу, якщо кампанія триватиме без вихідних.

Максим Степанов зазначає, що потужності української медичної системи готові до цього завдання. За його словами, виконання плану можливе, якщо до процесу будуть залучені всі рівні державного управління, зокрема, голови обласних державних адміністрацій і очільники органів місцевого самоврядування. 

Проєкт Національного плану містить інформацію про кількість доз вакцин, які вже законтрактовані за кошти державного бюджету й очікуються в межах глобальної ініціативи COVAX. Завдяки цьому можна оцінити, в якому місяці на рівні медичної системи виникає дефіцит препарату для щеплення.

Зокрема, Міністр охорони здоров’я сказав, що для виконання Національного плану вакцинації та щеплення 70% населення МОЗ потребує додаткового фінансування. Максим Степанов звернувся до Міністерства фінансів щодо виділення додаткових коштів на закупівлю вакцин: приблизно 6 млрд 5 млн гривень.

Також одним з важливих аспектів кампанії вакцинації Міністр охорони здоров’я назвав роз’яснювальну роботу з населенням.