Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Малий та середній бізнес стабілізують ситуацію на ринку праці. Ксенія Ляпіна

Малий та середній бізнес стабілізують ситуацію на ринку праці. Ксенія Ляпіна

Це ексголова Державної регуляторної служби України, членкиня Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва підкреслила під час виступу на форумі «Україна 30».

«Зверніть увагу на обсяг реалізації. Малий та мікробізнес майже стабільно тримаються на рівні 50 млрд доларів на рік. Подивіться на середній та великий бізнес. Падіння у 2013-2015 роках майже вдвічі. Уявіть собі рівень реакції на кризу. Малий та середній бізнес - це «підлісок», який стабілізує ситуацію, насамперед для людей, оскільки вони мають зайнятість та зарплату. Великий бізнес дуже і дуже залежить від зовнішніх факторів», - зазначила Ксенія Ляпіна.

Ексголова Державної регуляторної служби України підкреслила, що малий і мікробізнес - це половина зайнятості в бізнесі взагалі.

«Ми звикли вважати, що роботодавець - це, як мінімум, транснаціональна корпорація або середній бізнес. Сьогодні вони поділилися навпіл. Половина - великий та середній, а половина - малий та мікро. А тенденція така, що в мікробізнесі зростає зайнятість, оскільки це зайнятість і самого ФОПа, і найманих працівників. Малий бізнес демонструє майже стабільну кількість зайнятих, а зайнятість у великому бізнесі очевидно падає. Чому? Великий бізнес є більш економічним, більш ефективним. Ця ефективність досягається шляхом скорочення зайнятості, але підвищення ефективності», - розповіла Ксенія Ляпіна.

Теги