Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Впровадження е-журналів та е-щоденників. Алгоритм під’єднання шкіл до нового сервісу

Впровадження е-журналів та е-щоденників. Алгоритм під’єднання шкіл до нового сервісу

Станом на 1 лютого безкоштовними державними електронними журналами та щоденниками користуються 134 заклади загальної середньої освіти України.

Крім того, служба підтримки опрацювала 446 листів і звернень щодо надання доступу до модулів.

Наразі триває активне під'єднання шкіл до системи е-журналів та е-щоденників.

«Запуск електронних журналів та щоденників – це перший крок на шляху становлення потужної системи національних електронних сервісів, і не лише для закладів загальної середньої освіти. Запустивши е-журнали та е-щоденники для шкіл, ми одразу отримали звернення від закладів вищої та професійно-технічної освіти, які теж бажають використовувати функціонал державних електронних щоденників та журналів. Наразі цим закладам надаються консультації. Загалом у 2021 році заплановано подальший розвиток і розширення функціональних можливостей електронних журналів та щоденників», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Алгоритм під’єднання шкіл, які не мають систем ведення електронних журналів та щоденників, виглядає так:

- заклад надсилає на електронну адресу Інституту освітньої аналітики ejournal@iea.gov.ua запит з обов’язковим зазначенням наступної інформації:

- регіон (область),
- місто/ТГ,
- назва закладу освіти із зазначенням його ID у ДІСО,
- ЄДРПОУ закладу освіти,
- ПІБ відповідальної особи (адміністратора),
- особиста електронна адреса відповідальної особи (адміністратора),
- телефон відповідальної особи (адміністратора);

- Інститут освітньої аналітики розглядає запит і створює в програмному модулі роль адміністратора для цього закладу з відповідними правами доступу;

- у програмному модулі автоматично генеруються права доступу та надсилається запрошення на вказану електронну адресу відповідальної особи (адміністратора) ЗЗСО;

- відповідальна особа (адміністратор) ЗЗСО, отримавши права доступу, авторизується в системі й розпочинає роботу згідно з інструкціями, розміщеними на порталі сервісу. 

Докладно про під’єднання до шкіл можна почитати тут.

У МОН зазначають, що ці модулі не є загальнообов’язковими, рішення про їх використання ухвалює заклад освіти на добровільній основі. Школи, які використовують інші системи ведення електронних журналів та щоденників, можуть і надалі їх використовувати.

Довідка. Програмний модуль безкоштовних державних електронних журналів та щоденників закладів загальної середньої освіти функціонує в складі програмно-апаратного комплексу «Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту» (ПАТ «АІКОМ»). Його МОН ввело в дослідну експлуатацію у грудні 2020 року в межах реалізації Концепції розвитку електронного урядування в Україні, затвердженої урядом з метою дерегуляції та дебюрократизації управління системою освіти, спрощення ведення документообігу в школах.

Для цифровізації процесу управління загальною середньою освітою було модернізовано інформаційно-телекомунікаційну систему «Державна інформаційна система освіти» (ДІСО), яка стала ПАК «АІКОМ». Функціональні можливості системи дозволяють вести електронні журнали та щоденники шкіл, що пройшли відповідну апробацію, та є безкоштовними.