Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підтримка людей та бізнесу при запровадженні жорсткого карантину. Що пропонує уряд?

Підтримка людей та бізнесу при запровадженні жорсткого карантину. Що пропонує уряд?

Ці питання обговорювались на засіданні Кабінету Міністрів України 2 грудня.

Зокрема, очільник уряду Денис Шмигаль зазначив, що для підтримки людей, які можуть втратити доходи в разі посиленого карантину, передбачається надання одноразової допомоги в розмірі 8 тис. грн.

«Дія програми поширюється як на ФОПів, так і на громадян, які працюють як наймані працівники. За розрахунками Мінекономіки, на таку допомогу зможуть розраховувати 1,2 млн українських громадян», - повідомив прем’єр-міністр.

Також, за словами Дениса Шмигаля, буде передбачена програма для збереження робочих місць: підприємцям, що скорочують час працівників під час вимушеного карантину, пропонується надавати до 8 тис. грн на кожного такого працівника.

«Ще один інструмент підтримки - це одноразова компенсація по ЄСВ за найманих працівників. За розрахунками Мінекономіки, на таку допомогу зможуть розраховувати 120 тис. осіб. Серед інших програм: погашення податкового боргу для громадян, які мають борг до 3 тис. грн, та звільнення ФОПів першої групи від сплати єдиного податку та ЄСВ», - зазначив глава уряду.

Денис Шмигаль додав, що інструменти підтримки зможуть бути застосовані в разі введення жорстких карантинних обмежень. За його словами, Президент України Володимир Зеленський уже подав відповідні ініціативи до Верховної Ради.

Як підкреслив прем’єр-міністр, уряд паралельно розробляє інші програми, частина з яких вже працює. Зокрема, матеріальна допомога ФОПам, які мають дітей до 10 років, та подальше забезпечення програм, що передбачають допомогу з тимчасової непрацездатності.

«Уряд ухвалив рішення, які дозволять забезпечити компенсацію втрат працівникам у разі захворювання або самоізоляції. Програма, в тому числі спрямована на те, щоб уникнути практики, коли працівник замовчує про контакт з хворим, аби не втратити робочі години та заробіток», - зауважив Денис Шмигаль.

Крім того, за словами прем’єр-міністра, триває робота щодо спрощення доступного фінансового ресурсу: окрім запланованого розширення програми «5-7-9», уряд запустить додатковий інструмент портфельних гарантій.

«Це програма на 5 млрд грн, коли держава гарантуватиме 80% тіла кредиту перед банком», - наголосив Денис Шмигаль.