Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До проєкту з енергомодернізації українських університетів увійшли три виші Харкова

До проєкту з енергомодернізації українських університетів увійшли три виші Харкова

Проєкт передбачає охоплення енергоаудитом та реконструкцію понад 200 будівель у 21 університеті та укомплектування сучасним обладнанням навчальних корпусів та гуртожитків.

Проєкт реалізовуватиметься у дві фази: 7 університетів - у 1-й фазі та 14 – у 2-й.

«Наразі вже підписано 7 угод про передачу коштів позики з учасниками 1-ої фази. Фінансування університетів і 1-ої, і 2-ої фаз розпочнеться в першій половині 2021 року. Сьогодні нами узгоджено основні параметри тих субпроєктів, що будуть отримувати кошти», – зазначив заступник Міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук.

Будівлі університетів, що увійшли до проєкту, мають застарілі системи вентиляції, тепло- та енергозабезпечення. Це призводить до надмірних витрат та неефективного використання енергоресурсів.

Загальний бюджет проєкту становить майже 160 мільйонів євро.

«Це інвестиції в заходи з енергоефективності, які включають модернізацію (санацію) будівель, їх теплові та електричні системи, що в комплексі обов’язково призведе до енергозаощадження та комфортних умов навчання та праці», - впевнені представники Міністерства фінансів України, Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), Північної екологічної корпорації (НЕФКО), з якими МОН спільно реалізовуватиме проєкт.

Так, до 1-ї фази проєкту «Вища освіта України» увійшов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», до 2-ї фази - Харківський національний університет міського господарства імені Бекетова та Національний аерокосмічний університет імені Жуковського «Харківський авіаційний інститут».