Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна проводить більше тестів на коронавірус, ніж Польща

Україна проводить більше тестів на коронавірус, ніж Польща

Про це повідомив головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.

Він зазначає, що у порівнянні з березнем, коли тільки розпочався коронавірусний карантин, сьогодні стан системи охорони здоров’я кардинально інший.

«Система охорони здоров’я України сьогодні не така вразлива, і ми набагато краще підготовлені до протидії поширенню хвороби. Звісно, що динаміка циркуляції вірусу SARS-CoV-2 може стати неочікуваною та непрогнозованою, але наша медична система до цього готова», - запевняє головний санлікар.

За його інформацією, наразі в Україні є 35 тисяч ліжок для госпіталізації хворих з коронавірусною хворобою, з них зайнято 12 тисяч, а, отже, запас потужності є. Крім того, ще 16 тисяч - перепрофільовується додатково. Понад 10 тисяч ліжок вже мають централізоване підключення до кисню (у жовтні 80% ліжок буде підключено), у тому числі 3265 - реанімаційних ліжок або ліжок інтенсивної терапії. Окрім того, до наявних ліжок може бути підключено понад 4700 моніторів пацієнта та додатково 4354 кисневих концентраторів.

«У разі, коли всі лікарні будуть повністю перепрофільовані на надання медичної допомоги хворим на COVID-19, для покриття потреб хворих на коронавірус будуть сформовані додаткові медичні бригади із залученням працівників, які наразі працюють у цих закладах (55420 медичних працівників, з них лікарів - 12381, медичних сестер - 26863 та молодшого медичного персоналу – 16176)», - говорить Віктор Ляшко.

Кількість апаратів ШВЛ у лікарнях становить 5150 одиниць, з яких 75 % - це апарати середнього та високого класу. Крім того, за його словами, найближчим часом Україна отримає ще сотні одиниць кисневих концентраторів від ВООЗ. Таким чином, запевняє Віктор Ляшко, усі люди, які потраплятимуть у лікарню з коронавірусом, матимуть доступ до кисневої терапії.

«Станом на сьогодні в Україні проведено понад 2,1 млн досліджень методом ПЛР та майже півтора мільйона досліджень методом ІФА. Щодня лабораторії проводять близько 30 тисяч досліджень, - наводить дані головний санітарний лікар. - За останні два тижні Україна проводить тестів більше, ніж Польща. Відповідно Україна - 66,3 на 100 тис. населення, Польща - 47,9. Для порівняння, розпочинали ми з цифри близько 200 досліджень. Загалом зараз 118 лабораторій проводять діагностику методом ПЛР та 374 - методом ІФА».

У цілому, за його даними, за договорами НСЗУ (Національної служби здоров’я України), вже було виплачено майже 3,5 млрд грн по договорах (з них 2,5 млрд було спрямовано на стаціонарне лікування COVID-19), додатково 340 мільйонів гривень було виділено на заробітну плату та нарахування для працівників лабораторної мережі, з яких 230 вже виплачено.

«Уряд робить все можливе, щоб наша система охорони здоров’я була спроможною протистояти пандемії. І, вкотре наголошую та прошу дотримуватись заходів індивідуального захисту, вони прості – носіть маски, користуйтеся антисептиком та дотримуйтеся соціальної дистанції. Ці прості правила рятують життя!», - нагадує Віктор Ляшко.