Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині планують створити промисловий кластер

На Харківщині планують створити промисловий кластер

Про це повідомив голова ХОДА Олексій Кучер під час Всеукраїнського з’їзду авіабудівників.

14 серпня у Харкові за участю Віцепрем’єр-міністра України - Міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського проходить другий етап першого в історії України Всеукраїнського з’їзду авіабудівників.

Звертаючись до присутніх, очільник Харківщини зазначив, що після першого з’їзду авіабудівників, який пройшов понад місяць тому, Харківська область звернула увагу на проблеми авіабудівників всієї країни. 

«За місяць було створено профільне міністерство, сьогодні в нас фактично є віцепрем’єр-міністр з промисловості, вчора ми приймали прем’єр-міністра, і перше підприємство, яке він відвідав, - це був наш авіаційний завод, - розповів Олексій Кучер. – Ми обговорили з Денисом Анатолійовичем нашу авіаційну галузь - він покладає великі сподівання на новостворене міністерство».

Голова ХОДА відзначив, що під час візиту на Харківщину Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова також основним питанням стало відродження промисловості, зокрема -  авіабудівних підприємств. Одна з пропозицій – зміни у законодавстві, які дозволять створити на Харківщині промисловий кластер.

«Ми своїм харківським регіональним колективом вже працюємо над тим, щоб у нашому регіоні був створений промисловий кластер. Нещодавно відвідував Харківську область спікер парламенту, йому передано проєкт закону, над яким працювали наші вчені і юристи, для того, щоб ми створили на території Харківського регіону особливу зону, - зазначив Олексій Кучер. - Я думаю, що якщо ми далі будемо потужно так рухатись – у нас все вийде».

Олег Уруський повідомив, що міністерством запроваджується принципово новий підхід до управління державними підприємствами - мінімальне втручання в господарську діяльність і розроблення спільної стратегії розвитку.

«Дві високотехнологічні галузі України - це авіапром та аерокосмічна галузь. Ми це об’єднаємо під однією егідою - Державний холдинг «Аерокосмічна холдингова компанія «Аерокосмічні системи України», - розповів Олег Уруський. -  Наступний холдинг - це авіаремонт, куди ввійдуть наші авіаремонтні підприємства, і холдинг «Ракетно-космічний центр «Південний».

За словами президента Українського союзу промисловців і підприємців Анатолія Кінаха, такі дії новоствореного міністерства – шлях до розвитку та виходу підприємств з кризи. Та для початку треба провести аудит діяльності підприємств.

«Ті напрацювання, які сьогодні вже були частково оголошені, однозначно необхідно втілювати в життя. Розпочати треба з проведення дуже серйозного системного аудиту», -  сказав Анатолій Кінах.

Президент ДП «Антонов» Олександр Лось запропонував невідкладно долучити Харківське виробниче авіаційне виробництво до кооперації та спільного виготовлення літаків АН-178.

«Це вже перший імпульс, щоб запустити роботу на підприємстві, - сказав Олександр Лось. - У майбутньому, коли ми перейдемо до освоєння літака АН-188, то можна буде повністю передати на Харківське виробниче підприємство виробництво АН -178».

У свою чергу директор Харківського авіазаводу Сергій Задорожний зазначив, що у підприємства є досвід з виконання подібних завдань, але для інших підприємств.